A kápolnai csata hőseire emlékeztünk Egerben

A kápolnai csata hőseiről és Cserey Ignác honvéd ezredesről emlékezett meg zászlóaljunk Egerben.

Az egri Fájdalmas Szűzanya temető bejáratánál gyülekeztünk egy órával a déli harangszó után. Az Egri Bródy Sándor Könyvtár és a Vitézi Rend Egri Székkapitányságának tagjainak szervezésében és egyben azok részvételével, több helyszínen történt, jégbontó havának 26. napján méltó tiszteletadás.

A Budai 2-ik Honvéd Zászlóalj budakeszi tagjai hat fővel tisztelegtek a Hősök előtt. Elsőként a kápolnai csatában megsebesült és az egri korházban ennek következtében elhunyt honvédek emlékműve előtt róttuk le tiszteletünket, majd a megemlékezés és a kegyelet koszorúját helyeztük el az obeliszk talapzatán.

Innen katonás rendben vonultunk az említett zászlóalj első parancsnokának nyughelyéhez. Az udvarhelyszéki Cserey Ignác ezredes sírjánál Berlinger Gábor hő. százados elevenítette fel a nagyszerű katona életútját és hadi cselekményeit, majd zászlót hajtva helyeztük el itt is koszorúinkat a résztvevőkkel egyetemben.

Az utolsó helyszín az Egri Bródy Sándor Könyvtár épülete volt. „Maga a fővezér, Dembiński Görgeivel éppen Egerben, Lévay Sándor kanonoknál ebédelt, amikor az első ágyúszót hallotta. Azonnal kocsira ültek, s Kápolnára siettek, ahová valamivel sötétedés előtt értek.” (Rubiconline, A kápolnai csata első napja) A fent említett esemény a jelenleg könyvtárként működő Nagypréposti Palotában történt. Így kapcsolódik az 1849 február 26-27.-én lezajlott eseményekhez az épület, melynek falán emléktába hirdeti a történelmi eseményt. Rövid megemlékező beszédet követően itt is koszorúkat helyeztünk el majd e felemelő rendezvénysorozat zárásaként a szervezőkkel és a résztvevőkkel elénekeltük a Himnuszt.

Tisztelet a Hősöknek!

Jánosi Attila hő. őrvezető, zászlóvivő

Fotók (Berán Dániel, HEOL):

Cserey Ignác 48-as honvéd ezredes sírhelye Egerben, a Hatvani temetőben

Beszámolók:

Heves Megyei Online: Koszorúzással emlékeztek a kápolnai csatára Egerben

Eger.hu: A kápolnai csata hőseire emlékeztek

Eger TV: A kápolnai csata hőseire emlékeztek

Eger TV, stúdióbeszélgetés: Megemlékezés a kápolnai csatáról