A Klapka film bemutatója az Urániában

2022. április 29-én “A komáromi hős” alkotás filmbemutatóján és közönségtalálkozóján vettünk részt az Uránia Filmszínház dísztermében. Csapatunk két jelenetben szerepelt a filmben, a forgatást nagyon kedveltük és a film is kiváló lett. Dokumentumfilm kategóriája ellenére a rendező, Simon Judit nagy hangsúlyt fektetett a mozgalmas jeleneteket beiktatására, amelyet mi 48-as hagyományőrzők végeztünk.

A dokumentumfilm Klapka György, honvédtábornok életét dolgozza fel az 1848–49-es szabadságharcban betöltött szerepétől, az emigrációban töltött éveken át a kiegyezés utáni időszakig illetve haláláig. Klapka nevéhez fűződik a dicsőséges tavaszi hadjárat haditervének kidolgozása és a komáromi vár védelme, majd a szabadságharc leverése után külföldre emigrál, a kiegyezés után tér csak haza Magyarországra. Klapkát Porogi Ádám, színművész kelti életre és a  filmben megszólalnak Klapka György Párizsban élő leszármazottjai is. A film Klapka születésének 200. évfordulójára készült 2020-ban.

A film levetítése után a Budai 2-ik Honvédzászlóalj hagyományőrzői  és a Kaposvári Huszárok képviselői tartottak beumutatót. Népzenészek húzták a verbunkhoz, Jánosi Attila őrvezető kardos toborzótáncot mutatott be, majd a huszárok, honvédek és a nézők közül is többen becsatlakoztak a toborzásba. A kivonulás után újabb bevonulás történt, immáron zászlóval, majd a Budai 2. Honvédzászlóalj egykori zászlószentelésén Cserey Ignác őrnagy által elmondott szöveg egy részletét olvasta fel Berlinger Gábor százados. A kivonulás természetesen a Klapka indulóra történt.

A bemutató után a film rendezője, Simon Judit beszélgetett a filmről, Klapka tábornok életének izgalmas mozzanatairól és a forgatás érdekességeiről Hermann Róbert és Kedves Gyula hadtörténészekkel.