A pákozdi csata 175. évfordulóján

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc pákozdi csatájának 175. évfordulójára emlékeztünk a Pákozdi Katonai Emlékpark 48-as obeliszkje előtt a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség ünnepségén.

A megelékezésen részt vett és koszorúzott a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöksége, az emlékműnél szolgálatot teljesítő hagyományőrző honvéd díszőrségben csapatunkból is szolgálatot teljesítettek.

A ünnepségen a szövetség huszár díszegység és a díszlövést leadó honvéd nyargaló tüzérsége is szerepelt.

Az ünnepség után Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel beszélgettünk a hagyományőrzésről.

A Mészeg-hegy lábánál felállított korhű táborban háromezer gyermeknek tartottunk bemutatókat és a fiatalok megtekinthették a gyalogsági kiképzéseinket is. Pászti tizedes vezetésével a Budai 2-esek a Pesti 1-esekkel közösen komoly felkészítésben részesültek és készültek a másnapi csatabemutatóra.

A gyerekcsatát is tartalmazó színházi előadást Köztársasági Elnök Asszony is megtekintette.

Az előadás végén egyesületünk elnöksége egy kis 3D-s makett 48-as tüzérséggel ajándékozta meg. amelyet Horváth Domokos őrmester készített számára.

A táborban díszegységünk tisztelgéssel köszöntötte az MHKHSZ arany érdemkeresztjével kitüntetett Molnár Nellit, a KEMPP stratégiai igazgatóját, aki fáradhatatlan munkájával az elmúlt években programok sokaságát szervezte és irányította, csapatunkkal is kiváló együttműködésben. Ezúton is szívből gratulálunk a jól megérdemelt kitüntetéséhez!

Fotók: Pető István