Az aradi vértanúkra emlékeztünk

Az aradi vértanúkra emlékeztünk október 6-án, a nemzeti gyásznapon a Nagysándor József Gimnáziumban, és elhelyeztük a kegyelet koszorúit a Nagysándor József Emlékháznál.

A készülődés jó hangulatban telt: a gimnáziumból három tizedikes diák is jelentkezettt szolgálatra, őket előtte kiképeztük a díszelgésre, megtanulták a fegyverfogásokat és a fordulatokat. A gimnázium aulájában a megemlékezés csapatunk bevonulásával kezdődött, majd felvonultunk a lépcsőre.

Az aradi vértanúkra emlékező nagyon színvonalas műsort több osztály diákjai adták elő. A megemlékezés díszvendége Jászai Márta néni volt, aki Jászai Mari leszármazottja és a híres színésznő hagyatékából a család nevében egy ritkán látható Nagysándor József portré festményt ajánlott fel a gimnázium számára, amelyenek avatása is megtörtént.

A megemlékezés után a szakadó esőben a bátrabbak követték hagyományőrzőinket, sok diák pedig az ablakokból figyelték, hogyan töltöttük be az ágyút a díszlövéshez. A három ágyúlövés közben két puskából is leadtunk 1-1 díszlövés, méltó módon emlékeztünk a hős vértanú tábornokokra.

A díszlövések után átvonultunk a Nagysándor József Emlékházban, ahol izgalmas találkozás várt ránk. Kiss Ernő altábornagy 172 évvel ezelőtti kivégzésekor viselt huszármentéjének lepattant gombjából gyűrű készült, amely azóta öröklődik nemzedékről nemzedékre. Az ereklye jelenlegi őrzője Kádár Ferenc keramikusművész, operaénekes megmutatta a gyűrűt és elmesélte annak történetét. A megemlékezés koszorúzással végződött, az emlékház falára helyeztük az emlékezés koszorúját.

Október 6-án két díszőrünk Pátyon szolgált a megemlékezésen:

Október 6-án délután a Magyar Batthyány Alapítvány szervezésében az Örökmécsesnél volt megemlékezés, majd a gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjak átadó ünnepségére, amelyen két díszőrünk és zászlósunk vett részt.

Október 11-én este pedig a Lónyay-Hatvany villában a Magyar Batthyány Alapítvány által szervezett gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díj gálaestéjén díszelegtek hagyományőrzőink.

Fotók: