Az első népképviseleti országgyűlés mártírjaira emlékeztünk

Az első népképviseleti országgyűlés mártírjai tiszteletére rendezett megemlékezésen és az emléktábla koszorúzási ünnepségén vettünk részt október 10-én. Az emléktábla a Batthyány örökmécses mellett az Aulich u. 7. alatt található és a Szemere Bertalan Általános Iskola “fogadta örökbe”.

A Budai 2-ik Honvédzászlóalj részéről a két honvéd díszőr mellett parancsnoka, őrmestere, zászlósa és főtüzére és felsorakozott az emléktáblánál leróni kegyeletét a szabadságharc alatti országgyűlés mártírjai előtt. A koszorzás során közreműködött az Országgyűlési Őrség Díszőrsége.

A himnusz eléneklése után megemlékező beszédet mondott prof. dr. Hermann Róbert, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese és Kiss Gábor történész, a zalaegerszegi Deák Ferenc városi könyvtár főkönyvtárosának mondta el gondolatait Csány László emlékezetéről.

A Szemere Bertalan Általános Iskola diákjai versekkel és a Kossuth nóta eléneklésével emelték a megemlékezés méltóságát.

Az emléktáblánál az Országgyűlés koszorúját Bellavics István, az Országgyűlés Hivatala közgyűjteményi és közművelődési igazgatója helyezte el, majd a Szemere Bertalan Általános Iskola képviseletében Arapovics Miklós igazgató koszorúzott. Végezetül a Budai 2-ik Honvédzászlóalj parancsnoka és zászlója tisztelgett az emléktábla előtt.

Kedves Gyula történész, az Országgyűlési Múzeum szakmai vezetője; Pelyach István történész, a Szegedi Egyetem tanára, az Országgyűlési Múzeum munkatársa; Hermann Róbert történész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese és Kiss Gábor történész, a zalaegerszegi Deák Ferenc városi könyvtár főkönyvtárosa a hagyományőrző Budai 2. Honvédzászlóalj társaságában

Dr. Kedves Gyula: Az első népképviseleti országgyűlés vértanúi, avagy a történeti emlékezet fakulása (Szegedi Tudományegyetem)

Kapcsolódó média:

Parlament.hu

Zala Vármegye Hírportálja