Batthyány Lajos miniszterelnökre emlékeztünk

A Magyar Batthyány Alapítvány október 6-án adta a 2022. évi gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat. Az alapítvány hagyományteremtő jelleggel idén immáron harmadik alkalommal ítélte oda a 2019-ben alapított díjakat, melyeket olyan személyek kaphatnak, akik kiemelkedő és példamutató tevékenységük révén korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak. A díjátadókon minden évben csapatunk adta a 48-as díszőrséget, idén a Batthyány örökmécses helyett a díjátadóra idén a Fiumei úti sírkertben álló Batthyány-mauzóleumnál került sor.

A harmadik alkalommal odaítélt díjakra számos jelölés érkezett, melyek összesítése után a gróf Batthyány Lajos-díjat 2022-ben Martonyi János jogtudós, korábbi külügyminiszter érdemelte ki; míg a gróf Zichy Antónia-díjat Ritz Judit, a Szeged–Csanádi Egyházmegye Bálint Sándor Szeretetszolgálatának intézményvezetője vehette át. Az idei díjazás fővédnöke ezúttal is Balog Zoltán református püspök volt, aki a 2020. év gróf Batthyány Lajos-díjazottja.


A díjakat Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke és Batthyány Boldizsár adta át.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Örökség Intézete örömmel állt a felkérés mellé, hiszen az intézet is folyamatosan keresi azokat a partnereket, akik hozzá hasonlóan a múlt értékei által adott szilárd talajra építik országunk jövőjét.