Budavári díszjárőr szolgálatunk

Az 1848/49-es szabadságharc honvéd gyalogságát megjelenítő hagyományőrző csapatunk a Várkapitányság felkérésére október 23-án a Budavári Palota területén díszjárőr szolgálatot végzett.

Hagyományőrző díszjárőr tevékenységünk célja egyrészt a katonai örökség bemutatása: a korhű egyenruha, felszerelés és fegyverzet bemutatása, az egykori szabályzatok alapján pontosan végzett alaki mozgások, másrészt a nemzethez és a kultúrához való kötődés kifejezése: tisztelgés hőseink szobrainál, honvéd toborzó bemutatása, huszárdalok éneklése menetben.

A díszjárőr szolgálat kindulópontja hagyományosan a Királyi Lovarda épülete, ahonnan a Főőrség irányában a rámpán menetelünk fel, majd az Oroszlános udvarban egy kört megtéve a Mátyás-kútnál tisztelgünk. A Hunyadi-udvaron és a Kolduskapun keresztül a Sándor-palotához érkezünk, ahol kölcsönösen tisztelgünk egymásnak a díszőrséggel. A Turul-lépcsőn keresztül elvonulunk a Halászó gyerekek díszkútnál, majd Savoyai Jenő herceg lovasszobránál tisztelgünk. Az átjárón keresztül érünk vissza a Hunyadi-udvarba, majd vissza a Királyi Lovardához.

A megállóhelyeken történő tisztelgés után minden alkalommal lehetőséget adunk a turistáknak fotózásra. A Budai Várnegyed, mint a Világörökség csodálatos helyszíne, rengeteg turistacsoportot és családos kirándulót vonz és tevékenységünkkel megpróbáljuk fokozni élményüket – betekintést nyernek katonai örökségünkbe és kultúránkba, amelyet minden találkozásnál hatalmas örömmel fogadnak.

Az alaki mozdulatok tökéletesítésére nagy hagsúlyt fektetünk, Pászti László hő. tizedesünk vezetésével sokat tanultunk és gyakoroltunk, a díszjárőr egységünk a menetoszlopból arcvonalba történő fordulást egy balra alakított rendcsapat arcba fejlődésének szabályaival végezte.

A várban párhuzamosan szolgálatot teljesítő huszár díszjárőr párral több alkalommal találkoztunk, a dobot halkítva, tisztelegve vonultunk el egymás mellett.

A díszjárőr szolgálat alatt minden alkalommal meglátogatjuk a Szent István-termet és a mellette levő folyosón kiállított Szent Korona másolatnál is tisztelgünk.

A Szent István-teremben Berlinger Gábor hő. százados a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviseletében Christopher Orf hő. őrmesternek átadta a magyar katonai hagyományok ápolásában nyújtott kimagasló érdemeiért a szövetség ezüst érdemkeresztjét.

Jánosi Attila hő. őrvezetőnk kardos verbunkot mutatott be azokon a helyszíneken, ahol több turistacsoport is körbeállta csapatunkat a tisztelgés során. A honvéd toborzót két zenészünk hegedűn és brácsán kísérte, a látványos kardos tánc után a bátrabbak részt is vehettek a táncban. Az előadás minden alkalommal hatalmas tapsot kapott.

A díszjárőr meneteink dobszóra történnek, de zenészeink részvételével több szakaszt is megtettünk huszárdalok éneklésével, amely szintén nagy tetszést váltott ki a turisták körében, ízelítőt nyújtottunk népi kultúránk örökségéből is.

A díszjárőr tevékenységünk nemcsak katonai örökségünk és kultúránk bemutatása, hanem egy országimázs tevékenység is, ahol csodálatos épített örökségünk kapcsolatba kerül nemzeti identitásunk és kultúránk kifejezésével. A feszes és szabályos katonai mozdulatok után a toborzó során ízelítőt adtunk a huszárvirtus hagyományából is, megmutattuk a vidám, barátias, az életet és kultúráját szerető, büszke magyar ember karakterét.

Fotók, videók: Kiss Gergő