Csatabemutató a zalaegerszegi fesztiválon

Zászlóaljunk a Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztiválon szerepelt szombaton és vasárnap. A fesztiválon a Zalai 47-esek Zala vármegye haditetteit megidézve egy rekonstruált csatajelenettel állítottak dicső emléket a zalai 47-es honvédek emléke előtt.
“1848 nyarától a Zala megyei Csáktornyai, Perlaki járás vegyes lakosú vidékén a császári határőrök horvátországi önkéntesek és osztrák katonatisztek segítségével az új magyar kormány és az éppen felálló új magyar állami berendezkedés ellen támadtak. Kegyetlenül pusztították a magyar falvakat, lakosságot. Raboltak, fosztogattak, lemészárolták a védtelen polgári lakosságot. A fiatal magyar állam nemzetőröket, majd honvédeket küldött a védtelen lakosság megóvása érdekében. A Gyika Jenő őrnagy vezette zászlóalj kapta a feladatot, hogy kiűzze Kanizsáról az ellenséget.”

A csatabemutató ennek a tűzkeresztségnek állított méltó emléket. A csatajelenet a Nagyszínpadon és környékén zajlott: a vásári forgatagba érkeztek az illír rablók egy áruló kém vezetésével. A színpad melletti katonai táborban az ott állomásozó honvédek hírt kaptak az eseményről, a lakosság védelmére siettek, kiverték a rablókat a településről.

Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület bemutatója

Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület bemutatója ORSZÁGOS VADPÖRKÖLT ÉS BOR FESZTIVÁL 2017

Közzétette: NOAR Visuals – 2017. szeptember 3.

A csatajelenet nagy sikert aratott a fesztiválozók körében, a különböző korhű egyenruhában felvonuló hadnemek – gyalogosok, honvéd vadászok, tüzérség – együttműködése, a csapatmozgások bemutatása narrátorok segítségével zajlott, hogy a közönség ne csak lássa, de meg is értse a szabadságharc harcászatát.

A csatabemutatón tüzérségünk, az 1-ső Hatfontos Gyalogüteg adta a magyar tüzérséget, zászlóaljunk honvédei pedig a Szegedi III. Honvédzászlóaljjal alkotott közös egységet.

Forrás: Zalai 47. Honvédzászlóalj

Fotók: Katona Tibor, Zalai Hírlap