Emlékezés az Aradi Vértanúkra

Október 6-án az Aradi Vértanúk Emléknapján a Budai 2. Honvédzászlóalj több helyszínen is megemlékezett a kivégzett 13 tábornokról, Batthyányi Lajos miniszterelnökről és miniszterekről. Csapatunk hosszú évek óta jár Székelyföldre az Őszi Hadjáratra, amely mindig az október 6-hoz legközelebbi hétvégén van, így idén sajnos péntek lévén, nehéz volt egyszerre több helyen szolgálnunk, hogy a csapatból 12 fő már Erdély felé volt úton.

Budakeszi, Nagysándor József Emlékház:

Budakeszin a Nagysándor József Emlékháznál díszőrség állt Szabó Péter főtüzér és Kállay Gergő honvéd, tüzérparancsnokunk, Forró Gábor főhadnagy koszorút helyezett el egyesületünk nevében Nagysándor József tábornok emléktáblájánál.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára:

Az Aradi Vértanúk tiszteletére szervezett konferenciát a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Megtorlástól a megdicsőülésig címmel. A konferencia egyben az Országos Könyvtári Napok egyik eseménye is. Négy szekcióban összesen 16 előadás került a programtervbe, körüljárva az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után következő időszak történéseit.  Zászlóaljunkat Németh Gábor honvéd képviselte szemléltetve a 48-as honvéd katonát.

Kedves Gyula történész hagyományőrző honvédünkkel

Az előadók között a délvidéki Szerda Balázs és Tomik Nimród, a felvidéki Kovács László és az erdélyi Tamási Zsolt mellett az anyaországból is sok elismert történész szerepelt: Kedves Gyula, Pelyach István, Katona Csaba, Debreczeni-Droppán Béla, Bea Csaba Szilágyi Sándor, Szoleczky Emese, Kreutzer Andrea, Tóth Orsolya, Somogyi Gréta, Bobay István és Ress-Wimmer Zoltán.

Fiumei úti Sírkert, Batthyány-mauzóleum:

Batthyány Boldizsár, a Fiatalok Batthyány Köre elnöke

Október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján 4. alkalommal adták át a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat. Az ünnepségen a Fiumei úti Sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál Németh Gábor és Kállay Gergő honvédek teljesítettek szolgálatot.

Az idei évben Boldog Batthyány – Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából kiemelt elismerésben részesült további 8 közéleti személyiség, akik az „orvos herceg” örökségének fenntartásához hozzátettek civil, orvosi, politikai, egyházi vagy művészeti területen.

r. Vitályos Eszter kultúráért és innovációért felelős miniszterhelyettes, KIM

Páty:

Pátyon a Református templom előtt az Országzászlónál adtak le díszlövést tüzérségünk képviseletében Verebi Ferenc és Pénzes Kálmán tüzérek.

Szentegyháza:

Október 6-án délután egyesületünk küldöttsége megérkezett Szentegyházára, részt vett az Aradi Vértanúkra emlékező szentmisén, majd a megemlékezésen. – beszámoló az Őszi Hadjárat keretében.