Fáklyás felvonulás Pákozdon

Pákozdon minden évben fáklyás felvonulással emlékeznek a pákozdi csatára az 1889-ben emelt községi 48-as emlékműnél. Csapatunk évek óta részt vesz a megemlékezésen, tüzérségünk díszlövésekkel zárja a koszorúzást.

Idén a 175. évfordulón, a Magyara Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség kétnapos rendezvénye keretében több csapattal tudtunk részt venni a felvonuláson, amelynek Pákozdon nagyon örültek.

A Budai 2-esek mellett a Pesti 1-esek, a Kecskeméti 71-esek és a Szombathelyi Kishuszárok csapata is velünk tartott, így kb. hatvan hagyományőrzővel érketünk meg Pákozdra.

Első útunk a Miskahuszár szoborhoz vezetett, ahol csoportképet készítettünk. A 13 méter magas, több, mint 100 tonnás Miskahuszár szobor 6 évvel ezelőtti avatásánál tüzérségünk lőtte a szalag átvágásánál a díszlövést, mindig tisztelettel és örömmel keressük fel a világ legnagyobb huszár szobrát. Az alkotás a huszárhagyományok egyik szimbóluma, egy óriási ólomkatonaként felfogható turisztikai látványosság is egyben.

A Miskahuszártól menetelve indultunk a községi kultúrházhoz, ahol már gyülekeztek a családok, nagyon sok gyermek várta az izgalmas felvonulást, ahol kezükben tarthatták az égő fáklyákat.

Három csapatunkkal díszegységet állítottunk össze a menethez.

A Kultúra Házától a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar vezetésével indult el a fáklyás felvonulás kígyója a település büszke 1848-as emlékművéhez.

 

Az emlékmű körül felálltak a tisztelgő csapatok, kiállítottuk a díszőröket. A pákozdi vezetők mellett a nagyközség intézményeinek vezetői, meghívott vendégek és családok érkeztek megemlékezni a pákozdi csata hőseiről.

Lévai Miklós nyugállományú ezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke mondott ünnepi köszöntőt, majd Hágen Andrea és Szabó Ágnes ünnepi műsora következett. A jelenlévők koszorút helyeztek el az emlékmű talapzatánál. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nevében Berlinger Gábor elnöki tanácsadó helyezett el koszorút.

A koszorúzás után tüzérségünk három ágyú díszlövést adott le – a gyerekek minden évben ezt a pillanatot várják a legjobban.

Az ünnepség végén a Szombathelyi Kishuszárok huszár-honvéd verbunkost adtak elő – szép zárása volt a megemlékezésnek.

Forrás: Megkezdődtek a Pákozdi Napok: öröm, emlék és kultúra – FEOL

Fotók: Pető István