Felvidéki Hadjárat – Észak-Komárom

A Felvidéki Hadjárat második napján hagyományőrzőink Észak Komáromban a Klapka szobornál koszorúztak és az Öregvárban tartottak csatabemutatót.

2021-ben a Felvidéki Hadjárat kétnapos rendezvényként, Dél- és Észak-Komáromban került megrendezésre, vasárnap Felvidékre mentünk át, de délelőtt még a Monostori Erődben tartottunk a Szentegyházi Gyermekfilharmónia számára fegyvernemi bemutatót.

Gyalogsági bemutató a filiseknek (fotó: Katona Szabolcs)

A két nagykorú fiú zenekari tagot betoboroztuk, beöltöztettük honvédnek és délelőtt gyors kiképzést kaptak a fegyverhasználat és az alapvető alaki és harcászati mozgásokból. Gábor és Dani a filis lányok előtt mutatták be a megtanultakat, nagy sikerük volt. A tüzérségi bemutatónál megmutattuk a gyerekeknek az ágyú töltését, a lövést és az ágyúcső tisztítását, majd a nagykorúak közül páran lőhettek is. Nem tudták előre, hogy ilyenkor tüzéravatás is van, az ágyúra felfekve a tüzérek kardlappal vagy éppen a töltőfával elfenekelik őket…

Tüzéravatás (fotó: Katona Szabolcs)

A tüzérségi bemutató után a gyalogsági fegyverek bemutatása következett, a felnőtt kísérők és a nagyobbak lőhettek is elöltöltős pisztollyal és puskával.

Az elöltöltős pisztoly is nagyot szól… (fotó: Katona Szabolcs)

Az előre tervezett gyalogmenet a határátlépési nehézségek miatt megfogyatkozott létszám miatt (a Gyermekfilharmónia sem tudott átjönni) rövidítésre került, az Öregvárig autókkal mentünk át, majd a menetoszlop a várat megkerülve vonult a Klapka szoborig.

A menetoszlop útközben (fotó: Katona Szabolcs)

A Klapka szoborhoz az érkezést a délelőtti szentmise végéhez igazítottuk, nagyon sokan vártak ránk a téren. Csapatunk bevonult és a szobor előtt vonaa alakzatban felállt. Tárnok István, az Izsai Huszár és Honvéd Egyesület vezetője kért engedélyt Mgr. Keszegh Béla polgármestertől a koszorúzáshoz.

Díszelgés a Klapka szobornál (Prezmeczky Prézi Péter fotója)
A Szentegyházi Gyermekfilharmóniát képviselte a két székelyruhás kislány (Katona Szabolcs fotója)
A polgármester köszöntője után a koszorúzások következtek. (Prezmeczky Prézi Péter fotója)
Díszsortűz a koszorúzás után (Prezmeczky Prézi Péter fotója)

A Klapka szobortól az Öregvárba a főkapun az Újváron keresztül vonultunk be, ahol már tartott a fesztivál, a főzőverseny zsűrízése folyt éppen.

Megérkezés az Öregvárba (Prezmeczky Prézi Péter fotója)

Az ebéd után fegyvernemi bemutatókat tartottunk, először a gyalogság tartott alaki és harcászati bemutatót, majd a tüzérség következett Dr. Vass László hő. ezredes kommentálásával.

Harcászati bemutató (fotó: Kopják Angelika)
Gyalogsági sortűz bemutatója (fotó: Prezmeczky Prézi Péter)
Gyalogsági bemutató – szuronyroham (Prezmeczky Prézi Péter fotója)

A bemutatók után toborzást végeztünk, Jánosi Attila kardos verbunkosát Vesztergám Miklós tárogatón támogatta.

Toborzótánc (fotó: Kopják Angelika)

A verbunkba beálltak a kisgyerekek, nekik tánc, majd egy alaki gyakorlat volt a kiképzés. A toborzás után a lovasság is bemutatkozott, majd felálltak a csapatok a hadibemutatóra.

Készülődés a csatabemutatóra (fotó: Martin Kucera)

A csata felderítéssel kezdődött, majd megszólaltak az ágyúk, a lövések után látványos robbantások jelezték a “becsapódásokat”.

Ágyúnk munkában (fotó: Martin Kucera)
Látványos robbanások (Martin Kucera fotója)

A tüzérségi párbaj után megindult a gyalogság egymás ellen, majd a lovasság is becsatlakozott – gyalogsági négyszöggel védekeztünk. A csata látványos volt, hatalmas tapsot kaptunk a díszmenet során.

Honvéd sortűz a csatában (Martin Kucera fotója)
A sorgyalogság viszonozza a tüzet (Martin Kucera fotója)
Gyalogsági négyszög a lovasság ellen (Prezmeczky Prézi Péter fotója)
Közelharc a szuronyroham után (Prezmeczky Prézi Péter fotója)

Fotók:

Fegyverbemutató a filis gyermekeknek – Katona Szabolcs fotói

Klapka-szobor és csatabemutató – Prezmeczky Prézi Péter fotói

Csatabemutató – Martin Kucera fotói

Csatabemutató – Kopják Angelika fotói