Forradalmi Forgatag, Budavár, Hadtörténeti Múzeum

Budai 2. Honvédzászlóalj - Forradalmi Forgatag Hadtörténeti Múzeum

A Forradalmi Forgatag rendezvény idén is hatalmas tömeget vonzott a Hadtörténeti Múzeumba március 15-én 10 és 18 óra között. A családi napon a múzeumba a belépés díjtalan volt és rengeteg programmal várták az érdeklődőket: az 1848/49-es szabadságharc hagyományőrzői mellett a Honvéd Néptáncegyüttes táncháza, a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatói, játszóházak, kézműves foglakozások, ólomkatona öntés és még sok érdekes családbarát program várta a gyermekeket. Az igazi látványosság azonban a 48-as huszárság, gyalogság és tüzérség bemutatói voltak.

 

Csapatunk, a “Budai 2-ik Honvédzászlóalj” óránként bemutatót tartott elöltöltős puskáinkból leadott sortüzekkel és kis csatabemutatókkal, ahol szuronnyal csaptunk össze a 32. Cs. Kir. Gyalogezred hagyományát őrző “császári ellenséggel”. A látványos mini ütközetekben az egymásra irányzott sortüzek után “elesettek” is voltak, amely a gyerekeknek külön élmény volt. Honvédcsapatunk többször őrjáratra is vonult a várban, a dobszóra sokan felfigyeltek, kisgyerekek álltak be utánunk menetelni. Görgei Artúr honvédtábornok lovas szobránál és a Honvéd Emlékműnél természetesen megálltunk és fegyverrel tisztelegtünk.

Az “1-ső hat fontos gyalog üteg” hagyományát őrző tüzércsapatunk Gábor Áron hatfontos ágyújának kétharmados másával óránként lőtt a Kapisztrán téren, a nézősereg nagy tapssal köszönte meg a hatalmas durranásokat. A huszárság képviseletében a Cs. Kir. 11. Határőr Huszárezredet megjelenítő Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztálya huszár hagyományőrzői mutatták be a gyerekeknek a huszáréletet, a szablya használatát.

TELJES KÉPTÁR

A HONVEDELEM.HU KÉPTÁRA