Forradalmi Forgatag a budai várban

Nemzeti ünnepünkön már negyedik alkalommal szerepeltünk a Forradalmi Forgatag rendezvényen a budai várban, a Kapisztrán téren. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum idén is tartalmas programokkal, hagyományőrző csatabemutatókkal, népi játékokkal, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal és filmvetítésekkel várta az érdeklődőket március 15-én. A Budai 2. Honvédzászlóalj és 1-ső Hatfontos Gyalogüteg a 32-es Sorgyalogezred és a Váci Császári Ifjú Tüzérek társaságában szervezte a három csatabemutatót, amelyre hatalmas nézősereg érkezett.

Forradalmi Forgatag 2019

Az összecsapásokat felderítéssel kezdtük, majd tüzérségi párharc következett. A gyalogsági sortüzek után a honvédsereg megindult a császári sorgyalogezred ellen, a szuronyroham után elsőre visszavonult az ágyú vonalába, majd újabb ágyúlövések következtek.

A második támadásban a puska sortüzeket hevesebb szuronyroham követte, amely után a császári gyalogság és tüzérség megadta magát. A csatabemutatókat követően díszmenettel köszöntöttük a nézőket, hatalmas tapsot kaptunk, a gyerekek különösen élvezték a csatazajt, sok család visszajött a következő bemutatókra is.

Forradalmi Forgatag 2019

A csatabemutatók között az érdeklődőknek fegyverbemutatót tartottunk, meséltünk a szabadságharcról, a honvédek egyenruhájáról, felszereléséről, fegyverzetéről, a tüzérség szerepéről, az ágyú töltéséről, irányzásáról. A gyerekek számára fapuskákat készítettünk az eredeti elöltöltős puskák méretében, a fiatalok örömmel gyakorolták velünk a puskafogásokat, egyszerűbb alaki mozdulatokat. Két hölgyünk reformkori ruhákban emelték az esemény fényét.

Forradalmi Forgatag 2019

A honvedelem.hu összefoglalója

Múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, hagyományőrzőkkel, kézműves programokkal és filmvetítésekkel várta a látogatókat a Hadtörténeti Intézet és Múzeum a nemzeti ünnepen. A Forradalmi Forgatag egész napos elfoglaltságot kínált a családoknak.

Közzétette: M5 TV – 2019. március 16., szombat

Az M5 TV híradója

RTL Klub híradó

Fotótárak:

Forradalmi Forgatag csatabemutatók (Fotók: Pető István)

Kapcsolódó cikk:

Forradalmi Forgatag 2019

Forradalmi Forgatag 2019

Forradalmi Forgatag 2019