Forradalmi Forgatag a Budai Várban

Csatabemutató a Forradalmi Forgatagon Fotó: Snoj Péter

A “170 éves a Magyar Honvédség” programsorozat részeként vettünk részt csatabemutatókkal, toborzással, fegyverbemutatóval a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szervezésében a budai Várban március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének százhetvenedik évfordulóján.

Csatabemutató a Forradalmi Forgatagon

Idén nagyszabású csatabemutatókat tartottunk négy alkalommal a Kapisztrán téren, a Budai 2. Honvédzászlóalj mellett a Kecskeméti Kiskun Honvédek alkották a magyar honvéd oldalt, velünk szemben a 32-es Gyalogos Kompánia és a Veresi Sorgyalogság állt fel. A magyar tüzérségi oldalon az 1-ső Hatfontos Gyalogüteg ágyúja és honvéd tüzérei néztek farkasszemet a császári tüzérséget alkotó Váci Ifi Tüzérekkel. A csatabemutatók tüzérségi párviadallal kezdődtek, ágyúink dörrenéseinek hatalmas sikere volt.

Csatabemutató a Forradalmi Forgatagon Fotó: Snoj Péter

A tüzérségi összecsapás után megindultak a honvédek és sorgyalogosok egymás ellen. Több sortűz után felkerültek a szuronyok és összecsapott a gyalogság. 1-2 visszavonulás és újra támadás után a császáriak megadták magukat, ezzel értek véget a csatabemutatók.

Csatabemutató a Forradalmi Forgatagon Fotó: Snoj Péter

A Forradalmi Forgatagon a csepergő eső ellenére is sok ezren érkeztek a Hadtörténeti Múzeumba és a Kapisztrán térre, ahol honvédtábort alkottunk és fegyverbemutatót tartottunk a gyermekek részére. A huszárságot a Honvéd Zrínyi Sportegyesület Katonai Lovas Szakosztálya képviselte. A Kákics Népi Zenekar is kilátogatott a sátrunkba, segítségükkel verbunkos toborzót is tartottunk, sok bátor gyerek “beállt” katonának.

Több őrjáratot is indítottunk a Vár területén, sok további látogatót magunk után vonzva. Természetesen elmeneteltünk is a Honvéd Emlékműhöz és a Görgei szoborhoz, ahol tisztelegtünk a Hősök emléke előtt. Nagy sikerünk volt a magyar családok és a turisták körében is, három dobunk a szűk utcákban már messziről felhívta a figyelmet a menetre.Tisztelgés a Görgei szobornál

Fotótár itt található

Pető István fotói itt láthatóak!

M1 Híradó – beharangozó

RTL Klub Híradó – bejelentkezés

Menetelés a Szentháromság téren

Menetelés a Budai Várban

Csatabemutató a Kapisztrán téren

A csatabemutató utáni kivonulás

Beszámoló a HONVEDELEM.HU-n