Gyalogmenet és csatabemutató Tápióbicskén

Az idén a vírushelyzet miatt elmaradt Tavaszi Emlékhadjárat tápióbicskei eseménye kéthónapos elhalasztás után, június 4-én került megrendezésre. A szokásos nagyszabású csatabemutató helyett filmforgatás keretében jóval kisebb létszámban csatajeleneteket vettek fel, ezt a programot egészítettük Nagykáta és Tápióbicske közötti gyalogmenettel, amelyet végig harcászkodtunk.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség négy csapatának hagyományőrzői részt vettek június 4-én Nagykáta város trianoni megemlékezésén, majd a helyi iskolásoknak fegyverbemutatót tartottunk.

A bemutató után erdőn-mezőn keresztül indultunk el a tápióbicskei csatatérre, a honvédek végig harcászkodva a császári hagyományőrzőkkel.

A gyalogmenet összecsapások sorozata volt, a császáriak erdősávoknál, védhető terepadottságoknál próbálták feltartóztatni a honvéd csapatot és megakadályozni, hogy bekerítsék őket. Felderítés, csatárharc, sortüzek, szuronyrohamok, egyéni küzdelmek a 9 km-es út több pontján – izgalmas és jó hangulatú küzdelem volt.

A honvéd csapatok időben megérkeztek a csatatérhez, ahol díszőrséget adtunk és koszorúztunk a tápióbicskei Honvéd Emlékműnél megtartott ünnepségen, ahol Dr. Csikány Tamás dandártábornok úr emlékezett az 1849. április 4-i csata Hőseire.

A megemlékezés után részt vettünk a Tavaszi Emlékhadjárat keretében szervezett filmforgatáson, a pandémia miatt két hónappal elhalasztott csatabemutató helyett nézők nélküli harcjelenetek forgatásán.

A hosszú kényszerszünet után ha kis létszámmal is (a még hiányzó oltások, a hétköznap és a párhuzamos trianoni megemlékezések miatt), de annál nagyobb lelkesedéssel tértünk vissza a csatatérre.

A nap eseményein végig jelen voltak a következő alakulatok hagyományőrzői: Budai 2. Honvédzászlóalj, Szegedi 3. Honvédzászlóalj, Nagykátai Honvédtüzérek, Veresegyházi K.K. IR. 34. (Davidovich)

Fotók (Pető István képtára)