Honvéd kiképzés Kecskeméten

2019. február 23-án Kecskeméten, a Kertészeti Főiskola tornacsarnokában került megrendezésre az évnyitó 48-as gyalogsági és tüzérségi kiképzés. A kecskeméti Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület minden év februárjában kiképzést szervez a honvéd csapatok számára a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség támogatásával. A kiképzési alkalom időpontilag közvetlenül a tavaszi hadjárat első csatabemutatója, a szolnoki csata előtt eleveníti fel az alaki és harcászati mozdulatokat, fegyverfogásokat a hosszú téli pihenő után.
Mint minden évben, több csapattal érkeztek újoncok is, akik itt ismerkedtek először a kemény 48-as kiképzéssel. A gyorstalpaló nagyon fontos számukra, hiszen a hétvégén már Szolnokon élesben is bevetésre kerülhetnek és utána végig harczolhatják a tavaszi hadjáratot. A kiképzést Bója Lajos őrmester, 48-as honvéd adjutáns vezette. A finomhangolást négy csoportban, Bója Lajos és Bója Dávid őrmesterek, illetve Triznya Arnold és Csókási Nándor tizedesek vezetésével végezték. A négy fő kiképzési terület közül a könnyű gyalogos harcrend, lánc alakítás, lánc mozgatás volt az egyik helyen. A másik helyen a fegyver fogások és alap elemek, a harmadikon a tűzfogások, mint az egyik legfontosabb elem. A negyedik poszton a hagyományőrzők pedig a csapat mozgásokat gyakorolták. A tornaterem előírásai miatt tornacipőben gyakoroltak a hagyományőrző honvédek.
A kiképzéssel párhuzamosan gyalogsági és tüzérségi parancsnoki értekezlet is zajlott, amelyen az idei programok, különös tekintettel a Tavaszi Emlékhadjárat 4 napos gyalogmenetének részleteit tárgyalták át részletes katonai térképek segítségével.
A kiképzés díszmenettel zárult, a kiképzett honvédsereg Vass László ezredes, gyalogsági parancsnok, Berlinger Gábor százados, gyalogsági törzstiszt és Szkenderovics Zoltán százados, a kiképzés szervezője, továbbá Mayerhoffer Miklós hadnagy és Borsos Balázs nemzetőr hadnagy előtt tisztelegtek.

Képtár