Honvédelem Napja a Budai Várban

A Magyar Honvédelem Napját május 21-én ünnepeljük, emlékezve Buda várának 1849-es visszafoglalásáról. A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként a Görgei Artúr tábornok vezette honvédsereg háromhetes ostrom után ezen a napon vette be Buda várát a Hentzi osztrák császári tábornok várvédő seregétől.

HM megemlékezés a Dísz téren – fotó: HM Zrínyi

Az esemény 173. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet a Dísz téren álló Honvéd emlékmű előtt, ahol a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviseletében zászlóaljunk biztosította a 48-as díszőrőket.

Nagykátai tüzérek az Orszégzászlónál az Esztergomi bástyán – fotó: HM Zrínyi

A rendezvény az Esztergomi rondellán a hagyományos zászlófelvonással folytatódott, ahol a nagykátai tüzércsapat adott le díszlövéseket a korhű hatfontos ágyújukból. Az MHKHSZ több honvéd egyesülete közös honvéd díszegységet állított össze, a zászlófelvonáson puskával tisztelegtünk.

MHKHSZ honvéd díszegység az Országzászló felvonásánál – fotó: HM Zrínyi

A megemlékezések után átmeneteltünk a Királyi Lovardához, amely a Várkapitányság megbízásából a Honvédelem Napja alkalmából indított honvéd gyalogsági díszjárőr szolgálat kiindulópontja volt. A budai 2. honvédzászlóalj mellett a pesti 1. HZ, a kecskeméti, szegedi és tápióbicskei honvédek szerepeltek a díszjárőr csapatban.

A Palotanegyed területén tettünk köröket, érintve a kiemelt látványosságokat, a Csikós udvart a Lovardával, a Főőrség épületét, az Oroszlános udvart, a Mátyás kutat, a Savoyai szobort, a Halászó Fiú szökőkutat, és a Sándor Palotát.

A szobroknál, kiemelt látványosságoknál megállva lehetőséget adtunk a turistáknak a fotózkodásra, nagy örömmel készítettek közös képeket velünk.

Tüzésrégünk a Főőrség épületében Gábor Áron egyetlen fennmaradt ágyúja mellett teljesített szolgálatot.

Fotók: Berlinger Dorottya