Honvédfesztivál Pákozdon

Szeptember 25-én került megrendezésre a XII. Honvédfesztivál Pákozdon, a Katonai Emlékparkban, ahol csapatunk alaki és harcászati bemutatókkal és csatajátékkal emlékezett a pákozdi csata évfordulójára. 24-én este Pákozd nagyközség fáklyás felvonulásán és koszorúzásán, valamint 28-án a sukorói református templomban a Haditanács megemlékezésen is részt vettünk.

A pákozdi csata évfordulóján a hagyományos nagyszabású csatabemutató tavaly és idén is elmaradt a pandémia, illetve az azt követő programtolódások miatt, így a szombati családi napra koncentrálódtak a programok, ahol a középkortól a második világháborúig tematikus korszaki bemutatókat láthattak az érdeklődők. Idén is azt a megtisztelő felkérést kapta csapatunk, hogy szervezzük meg a 48-as korszak bemutatóit és a lehetőségekhez képest egy kisebb csatajátékkal is emlékezzünk a szimbolikus jelentőségű pákozdi csatára.

Az 1848/49-es szabadságharc honvéd és császári gyalogság és tüzérség katonai hagyományőrző bemutatóit a KEMPP területén a huszárszobornál tartottuk, ahol császári tábort is felállítottunk. A Budai 2. Honvédzászlóalj és 1-ső Hatfontos Tüzérüteg képviselte a honvéd gyalogságot és tüzérséget, a 32-es Esterházy Gyalogezred a császári sorgyalogságot, a Petzelt József Tüzér Egyesület a császári tüzérséget, a Fehérvári Huszárok pedig a lovasság fegyverzetét, felszerelését mutatták be.

A tematikus bemutatónkon a császári és honvéd felszerelésről, fegyverzetről beszéltünk, majd kardos toborzótáncot mutatott be Jánosi Attila hő. őrvezető. A huszárságról és tüzérségről is rövid előadást tartottunk, majd következtek az ágyúlövések, amely mindig a legnagyobb siker.

A csatajátékra az obeliszk alatti murvás területen került sor, ott alaki és harcászati bemutatóval kezdtük a “bemelegítést”, majd megszólaltak mindkét oldalon az ágyúk, kezdetét vette a csata.

Csatárlánc felderítő tevékenység, majd újabb ágyú párharc következett és megindult a gyalogság is. Több sortűz, majd szuronyharc után a honvédek győzedelmeskedtek, emlékezve a pákozdi csata hőseire.

 

Fáklyás felvonulás Pákozdon a Honvéd Emlékműig, 2021.09.24.:

Haditanács Megemlékezés, Sukoró, reformátos temlom, 2021.09.28.:

https://honvedelem.hu/hirek/okumenikus-ima-es-a-haditanacs-emlekezete.html

Hoksza-Kovács Kata fotói: