Hősök Napi Megemlékezés Budakeszin

Május 30-án a Magyar Hősök Emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a budakeszi temetőben a II. világháborús emlékműnél zászlóaljunk hagyományosan részt vesz és tiszteleg a Hősök előtt.

„Ma, a Hősök Napján azokra emlékezünk, akik életüket adták Magyarországért. Nagy különbség van aközött, hogy a hősiesség önkéntességgel párosul, vagy a katona parancsra teszi kockára életét. A visszaemlékezésekből azonban tudjuk, hogy a hazaszeretet, a bajtársi összetartás utóbbi esetben is példátlanul hősies önfeláldozásra késztette honvédeinket.” – mondta beszédében ’Sigmond Bertalan alpolgármester, zászlóaljunk hagyományőrző honvédje.

“Azokra a katonákra, akik itt nyugosznak a budakeszi hősi parcellában, talán már senki sem emlékezik. Talán nincs már senki, aki virágot hozna a sírjukra, leszármazottaik talán már nem is tartják számon őket. Ezért mi most szeretteik helyett is kegyelettel emlékezünk rájuk. Nagyon fontos, hogy megemlékezzünk elődeinkről, hőseinkről. Ebben segítségünkre vannak a honvéd hagyományőrzők, akik megidézik a múltat. És nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak azok a civil szervezetek, akik fáradhatatlan önkéntesmunkával gondoskodnak az emlékek megőrzéséről.” – folytatta az alpolgármester, majd megköszönte a Szépítő Egyesületnek, hogy őseik nyomdokán immár 35 éve gondozzák Budakeszi emlékhelyeit, és külön köszönetet mondott a Budakeszi Kultúra Alapítványnak, amely a magyar történelmi emlékhelyek gondozásával – a gyimesi hágótól Isonzóig – Budakeszi jó hírét viszi.

“Tudjuk, hogy honvéd hőseink áldozata nem volt hiábavaló: értünk haltak, és örökre beírták nevüket a magyar történelembe. Imádkozzunk azért, hogy gyermekeinket békében nevelhessük fel, és ahogy Klebelsberg Kunó mondta: a magyar hazát ne a kard, hanem a kultúra tarthassa meg, és tegye ismét naggyá!” – mondta ünnepi beszédében ’Sigmond Bertalan alpolgármester, a hagyományőrző Budai 2-ik Honvédzászlóalj tagja.

A megemlékezésen a Honvédelmi Minisztérium képviseletében a magyar katonai hősökre emlékezett beszédében Dr. Töll László ezredes, hadtörténész is. A jelenlévő fiatalokhoz szólva idézte fel a magyar katonák hősiességét, hazaszeretét, áldozatát és felhívta a figyelmet az emlékezés fontosságára.

A rendezvényen részt vett és az követően a honvéd hősők emlékművénél koszorút helyezett el többek közt dr. Győri Ottilia polgármester, dr. Major Miklós, a Pest Megyei Kormányhivatal Budakeszi Járás vezetője, a helyi iskolák és egyesületek képviselői. Zászlóaljunk képviseletében Berlinger Gábor hő. százados helyezte el az emlékezés koszorúját Fajtha Anita, a Művelődési Központ vezetője és Sigmond Bertalan alpolgármester, egyesületünk tagjai társaságában. Az ünnepségen közreműködött régi jó barátunk, Vesztergám Miklós tárogatóművész.

Forrás: Budakeszi Hírmondó

Fotók: Sükösd Levente