Jubileumot ünnepeltünk

A Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület 10 éves jubileumát ünnepelte június 2-án. Az évfordulós esemény remek alkalom volt, hogy egyben az egyesületet bemutassuk azon meghívott személyeknek, akik az 1848/49-es szabadságharc hagyományőrzéséért sokat tesznek és kapcsolatban állnak csapatunkkal.

A kivetítős bemutató anyag közel 100 oldalt tartalmazott, de így csak egy kis átteknités volt a legfontosabb pillanatokról. A fotókat nem időrendben, hanem témák szerint csoportosítottuk és úgy alakítottuk a bemutatkozást, hogy az általában is betekintést adjon egy katonai hagyományőrző egyesület megalakulásának körülményeiről, célkitűzéseiről, felemelő, de problémás pillanatairól is.

Vendégeink között köszönthettük többek között dr. Győri Ottília, Budakeszi polgármesterét, Horváth Tamást, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztályának vezetőjét, Móczár Gábort, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatóját, Dr. Lackner Pál evangélikus püspököt, nyugalmazott dandártábornokot, tábori püspököt és feleségét, az evangélikus lelkész Sára asszonyt, Dr. Pelyach István történészt, egyetemi tanárt és feleségét, zászlóanyánkat Klára asszonyt, Dr. Kedves Gyula ezredest, hadtörténészt és kedves feleségét, Görgey Zsuzsannát a Görgey család és a Görgey Kör képviseletében, Svigruháné Jászkovics Anna óvódavezetőt, Aszódiné Lencsés Valéria csákókésítő mestert.

A hagyományőrzők részéről a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviseletében Székely Tibor elnök, Pap György ügyvezető alelnök és Pető István urakat, a 3. Szegedi Honvédzászlóalj képviseletében Dr. Vass László hő. ezredest és Farkas Attila hő. őrmestert, a Kecskeméti 71. Honvédzászlóalj képviseletében Szkenderovics Zoltán hő. századost és Szegedi István hő. honvédet, a 32-es Sorgyalogezred képviseletében Matányi Marcellt és zenészeinket, Tankó Gábor hegedűst és Bán Richárd brácsás mestereket.

Az előadást Berlinger Gábor elnök, zászlóaljparancsnok az egyesület bemutatkozásával kezdte, majd a szentegyházi őszi hadjáratokra való kitekintéssel folytatódott Virágh Szabolcs előadásában – honan jött az ötlet és hogyan alakult meg az egyesület. A honvéd gyalogság bemutatása után Forró Gábor tüzérparancsnok és Szabó Péter főtüzér mesélt az ágyúnk öntéséről, a tüzérségünk feladatairól. A hadijátékok és tiszteletadások témakörök gyorsan átfutásra kerültek, mert a bajtársak feleségei meglepetéssel készültek, videós körkapcsolás láthattunk a hagyományőrzésről a feleségek szemszögéből. Ezúton is köszönjük feleségeinknek a szeretetreméltó hozzáállást és kitartást, amit a honvédkedés hátterében értünk megtesznek!

A videós bejátszás után Jánosi Attila zászlótartó őrmester vette át a szót és az élő történelemórákról beszélt, az óvodáktól a középiskolákig milyen bemutatókat, oktatásokat tartottunk, hogyan plántáljuk a gyermekekbe a hazaszeretetet, hőseink emlékezetét, a honvédség ügyének eszméjét. A kulturális hagyományőrzés következett, amely végén hegedűs és brácsás kísérettel elénekelte azt a katonadal csokrot, amellyel döntőbe jutott a Balogh Márton emlékversenyen.

 

A szünet után Berlinger Gábor a határon-túli tevékenységünkkel folytatta majd a Cserey Ignác emlékezetéről beszélt, amelyhez kötődött a Cserey Érdemérem megalapítása is.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség bemutatása következett, majd átadta a szót Székely Tibor elnök úrnak, aki röviden összefoglalta a szövetség munkáját, célkitűzéseit és méltatta egyesületünk eddigi munkáját.

A szövetségi minősítő rendszer után természetesen a kiképzés témakör következett, amelyet Pászti László kiképző tizedesünk prezentált korhű ábrákkal, fotókkal és videókkal.

Az előadás fontos témája volt a támogatások rendszere, a pályázatokról, elszámolásokról Forró Gábor, egyesületünk titkára adott tájékoztatót. A téma után Horváth Tamás a HM Katonai Örökség Főosztály vezetője tartott rövide előadást a főosztály feladatairól, a civil hagyományőrzőkkel történő kapcsolattartásról, támogatásukról.

A bemutatkozó ppt fájl pdf verziója innen letölthető: BKHE-10

Az előadás 3D-s makettkatonák mozgatásáról szóló videóval folytatódott, amelyet Végvári Endre informatikus, a 3D-s projektjeink szakembere Horvát Domokos őrmesterünkkel állított össze.

Az animáció után meglepetés érte csapatunkat: a Szegedi 3-asoktól egy playmobil honvéd harci egységet kaptunk, akik éppen a Délvidéken harczolnak… Dr. Vass László ezredes urat keresztapánknak is szoktuk becézni, hiszen a csapatunk megalakításának ötlete tőlük származott.

A program a vacsorával, majd a torták felvágásával folytatódott, amelyet stílszerűen karddal követtünk el.

A beszélgetések után nótaesttel zártuk a napot Budakeszi városházának belső udvarán, amelyet ezúton is nagyon kösznöjük Budakeszi Önkormányzatának!