Kelemen Leventére emlékeztünk Oklándon

Kelemen Levente oklándi unitárius lelkész, a Homoród-menti Hagyományőrző Hannover huszárok kapitánya hosszú, de türelemmel és alázattal viselt betegsége következtében tavaly június 18-án hunyt el. Leventénél többet talán senki sem tett a határon-túli és anyaországbeli magyarok összefogásáért. Az Ő nevéhez kötődik a Tiszteletbeli Székely Mozgalom is, hiszen a gyűlöletkampányt követően a 2004. december 5-i anyaországi népszavazás elbukása miatti lelki sebek meggyógyítása érdekében alapították meg a nemzeti összetartozást megerősítő Tiszteletbeli Székely díjat, amelyet mások ajánlásával kaphatnak meg az arra érdemesek.

A Tiszteletbeli Székelyek avatása 2019-ben Onkándon
A Tiszteletbeli Székelyek avatása 2019-ben Oklándon

A helyi közösségek gazdasági fellendítéséért, a magyarság megmaradásáért tett integráló tevékenységéért a “Kovászember” címet is kiérdemelte.

A szentegyházi Őszi Hadjáratot követően az elmúlt években mindig ellátogattunk Oklándra, ott voltunk két éve a csodálatosan felújított oklándi unitárius templom átadásán is. A 13. századtól kezve több évszázad kulturája, történelme kiolvasható a falain feltárt freskókon, a festett kazettás mennyezetén, amelyen egyedülálló a Kopernikusz csillagrendszerét ábrázoló egyik kazetta. A templom másik kiemelkedő ékessége a kapuja felett elhelyezett 1848-as toborzózászló, amelyet 1990-ben találtak meg a templom orgonájába rejtve. Felesége, Kelemen Éva mutatta be a templomot csapatunknak, majd Vass ezredes úr mesélt személyes, Leventéhez kapcsolódó emlékeiről.

Csapatunk hagyományőrzői és a velünk érkező szegedi, kecskeméti, hódmezővásárhelyi, málnásfürdői bajtársak Kelemen Levente pár hete elkészült szobránál róttuk le tiszteletünket és helyeztük el az emlékezés koszorúját. Feleségei és fiai vártak ránk nagy szeretettel, jó volt Leventéről beszélgetni és érezni, hogy a család erős, folytatják a nemzetépítő tevékenységet, amelyet Levente már a Csillagösvényről figyel.

Sohasem felejtünk el Levente, nyugodj békében!

Fotók (Garamvölgyi György és Kertai Zalán fotói):