Komáromi csata

A szabadságharc utolsó fényes győzelmére, az 1849. augusztus 3-i komáromi kitörésre emlékeztünk csatabemutatóval a Monostori Erődben. Zászlóaljunkból 9 honvéddel és 3 tüzérrel érkeztünk Komáromba, ahol a csatabemutatón a várból kitörő honvédeket játszottuk el.

A csatabemutató első fázisában az egyik kazamatában vártuk, amíg a tüzérségi párviadal után az első császári egységeket a huszárok visszaverik. A császári sereg a táborba érkezve erősítést kap, ekkor törtünk ki a várból, arcvonalba fejlődve megindultunk a császáriak ellen. Sortüzek, szuronyösszecsapások után az ellenséges ágyukat is megrohamoztuk, látványos csetepatéval mutattuk be a kor harcászatát.

A Komárom-Esztergom megyei Hírportál (KEMMA) beszámolója:

Ötödik alkalommal elevenedtek meg az 1848/49-es események a Monostori erődben, ahol a szervezők szombaton a 170. évforduló tiszteletére a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Hadsereggel közösen rendezték meg a Nagy Komáromi Kitörés Napját. Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy összességében évek óta megtartják a 1848/49-es hadijátékot az erődben.

– A mostani időpont apropója, hogy 1849. augusztus 3-án volt az utolsó győztes magyar hadművelet, amikor a magyar csapatok szétverték a császári seregeket és egészen Győrig űzték őket vissza. Úgy gondoltuk, hogy a város életében ez egy fontos dátum – emelte ki Vizeli Csaba.

– Ez a rendezvény nemcsak a nagy komáromi kitörésnek állít emléket, hanem az egész szabadságharcnak. – A múlt, a jelen és a jövő összekapcsolódott ezen a napon, hiszen az 1848/49-es hagyományőrzők mellett, a jelen kor fegyverein át, a katonai toborzáson keresztül, a jövő katonái is jelen voltak az eseményen – fogalmazott Vizeli Csaba.

Szombaton délelőtt hivatalos megnyitóval és katonai eskütétellel kezdődött a program, majd délben megszólaltak az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület ágyúi. Délután egyebek közt lovas akrobatikus, fegyver- és könyvbemutató, kiállításmegnyitó, valamint kézműves foglalkozás színesítette a programot. Emellett hagyományőrző fajátékokkal, faragott kosaras hintával is készültek a szervezők a legkisebbeknek.

A nap fénypontja az 1848/49-es csatarekonstrukció volt. Udovecz György, hagyományőrző ezredes elmondta, hogy csaknem 120 hazai és határon túli hagyományőrző érkezett az élő történelemórára. – A több mint egyórás bemutató első részében a korabeli ruhákat, felszereléseket és eszközöket tekinthették meg az érdeklődők, majd egy látványos rekonstrukcióban elevenedett meg az 1849. augusztus 3-i kitörés – mondta Udovecz György. Az egész napos program a Klapka című rockmusicallel zárult.