Ludovika Fesztivál

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Száznapos Ünnepség hagyományait folytatva, immáron kilencedik alkalommal rendezte meg a Ludovika Fesztivált május 12-én az egykori akadémia főépülete előtt, a megújult Ludovika téren. Csapatunk felkérést kapott egy 48-as bemutató megszervezéséhez, amelyet örömmel vállaltunk el.

Az eseményen a honvéd gyalogságot a Budai 2. Honvédzászlóalj mellett a Nagykátai Honvédtüzér Csapat képviselte, a honvéd vadászokat a Dunaalmási Vadász Csapat, a császári sorgyalogságot és 32-es és a 34-es Sorgyalog Ezredek Budapestről és Veresegyházról.  A tüzérséget honvéd oldalról az 1-ső Hatfontos Gyalogüteg, császári oldalról a Dabasi Tüzérek alkották. A programunk a honvéd és magyar sorozású császári sorgyalog ezredek bemutatásával kezdődött. Pászti László hadtörténész beszélt a történetükről, az egyenruhákról, felszerelésről, amelyet egy-egy katonán be is mutatott. A tüzérséget, az ágyukat is ismertette a nézők számára, majd a császári gyalogság és tüzérség kivonult a térről és kezdődhetett a honvéd toborzó. Jánosi Attila kardos verbunkkal mutatta be a toborzótáncot, majd a nézők közül toboroztunk gyerekeket és a két őrmester elkezdte betanítani őket alaki mozgásokra. Ekkor lövöldözés hallatszott, a vadászok visszaérkeztek a felderítésről és jelentették, hogy császári gyalogság közeledik.

Ludovika Fesztivál 2018.

Ludovika Fesztivál 2018

Felálltak a seregek egymással szemben és tüzérségi párviadal bontakozott ki, majd összecsaptak a honvédek és sorgyalogosok, többszöri sortüzek, szuronyrohamok után természetesen magyar győzelem született. A csatabemutató után díszmeneteben tisztelegtünk a nézők előtt. A 7 sátorral felállított táborunkban bemutattuk a tábori életet, az érdeklődőknek megmutattuk a fegyvereket, felszerelést. Jó hangulatú rendezvény volt, ezúton is köszönjük az NKE-nek a meghívást!

Ludovika Fesztivál 2018

Ludovika Fesztivál

Fotótár  (166 fotó, készítette: Berlingerné Kiss Orsolya)

Fotótár (Pető István fotói)

MTV Híradó (27. perctől)