MHKHSZ gyalogsági kiképzés Bábolnán

Az október 1-2-i hétvégén a bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon megtartott gyalogsági és tüzérségi kiképzés elsődleges célja a csapatok felkészítése volt a küllemi és alaki minősítő vizsgára, amelyet az MHKHSZ 2016. november 19-20-ra írt ki.

A májusi komáromi gyalogsági és tüzérségi kiképzés után az MHKHSZ elnöksége Bábolnára hirdette meg a vizsga előtti utolsó központi kiképzést, melynek célja a küllemi elvárások ismertetése és közös fórumon történő megvitatása, illetve a minősítő vizsgára összeállítandó alaki feladatsor véglegesítése és begyakorlása volt. A gyalogsági és tüzérségi csapatok fele kihasználta a lehetőséget és részt vett a kiképzésen, így a minősítő vizsga végleges feladatsorának megvitatásában is tevékenyen részt vehetett. A sűrű eseménynaptár miatt más programokon részt vett, hiányzó csapatok számára pedig elkészül a frissített küllemi előírás, az alaki feladatsor leírása és a kiképzésen felvett oktatófilm megosztása.

 

A kiképzést Grubits Róbert hő. százados, az MHKHSZ alelnöke koordinálta, a részt vevő csapatok korszakonként gyakorolhatták be az alaki mozgásokat: Az 1848/49-es szabadságharc korszakát Bója Lajos hő. őrmester, az 1. világháború korszakát Magyar Gusztáv hő. tizedes, a 2. világháború korszakát pedig Igler Attila hő. hadnagy tanította. Az oktatók a legkisebb részletekre kitérően végigvették a helybeni és menetbeli alaki mozdulatok, a rossz beidegződéseket javították és több olyan régóta viták tárgyát képező kérdésben is egyértelmű választ adtak, amely a csapatok gyakorlatának jövőbeli egységesítésében nagyon hasznosak lesznek.

A szombati napon 1805-ös sorgyalogosi és a 2. világháborús kiképzés párhuzamosan Komáromban zajlott, mivel az oda érkező csapatok részt vettek az ottani hadijátékon is. A szövetség a 2. vh. korszakához – Ugrai Csaba hivatásos őrmester személyében – kiképzőt biztosított erre a helyszínre is ill. Igler Atilla és Grubits Róbert is megtekintette az ott folyó szakmai munkát. A veresegyházi gyalogosok szombat délutántól Bábolnán folytatták a munkát, a szolnoki bakák maradtak Komáromban.

Az alaki kiképzés egyik legvártabb részeként a koszorúzás alaki elemeiről Igler Attila tartott késő délután oktatást. A bemutató után a résztvevő csapatok is elgyakorolhatták korszakonként a saját vezényszavakkal és alaki mozgásokkal történő verziójukat. Az 1848/49-es szabadságharc korszakában koszorúzás nem volt és emiatt szabályzat vagy leírás nem lévén a jelenlegi gyakorlat egyáltalán nem egységes, viszont minden csapat vállal rendezvényeken koszorúzást, így nagyon fontos volt, hogy végre egy iránymutató gyakorlat kerüljön kialakításra. A koszorúzás alaki elemeiről is oktató videó készült.

Vacsora után a színházteremben a küllemi követelmények díszben, témakörben a 48-as korszakról Berlinger Gábor hő. hadnagy, az 1. világháborús korszakról Magyar Gusztáv hő. tizedes tartott előadást. A bemutatók fórumként működtek, a 48-as korszak tekintetében az egyenruha és felszerelés témakörében nagyon sok volt még a kérdéses elem, többségükben sikerült megegyezni, amely mintegy szövetségi ajánlásként a küllemi előírás anyagában belefoglaltatik.

A vasárnapi délelőttön a szombati betanult elemek újragyakorlása következett, mégpedig az alaki vizsgasorhoz hasonló komplett gyakorlatsor bemutatásával, amely tartalmazza a minősítő bírák elé történő beérkezést, tisztelgést, elöljáró fogadását, helybeni és menetben történő fegyveres alaki mozdulatokat, húzódásokat, fordulásokat, koszorúzást és díszmenetet is. Remélhetőleg a komplex gyakorlatról készülő oktató videó nagy segítség lesz a hiányzó csapatoknak a vizsgára történő felkészülésben.

A szoros napirend szerint megszervezett, kiváló körülmények és jó színvonalú ellátás mellett, szakmai alapokon, fegyelmezett, ugyanakkor bajtársias viszonyok között megvalósult kiképzés századsorakozóval és díszelgéssel zárult, amelyen részt vett Székely Tibor hő. ezredes, az MHKHSZ elnöke is, aki előtt levonuláskor díszmenettel tisztelegtek a csapatok.

 

(Fotók: Pető István)

 

Sorgyalogos dobosok oktatnak

A "császáriak" tanítják kisdobosunkat…

Közzétette: Budai 2-ik Honvédzászlóalj – 2016. október 2.

1848/49 Szabadságharc Budai 2. Honvédzászlóalj – Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület © 2014. Minden jog fenntartva.