A móri ütközet Hőseire emlékeztünk

A móri ütközet 173. évfordulójának emlékére a Homoki temetőben felállított kopjafánál vett részt csapatunk a csütörtöki megemlékezésen. A Móri Városvédő és Szépítő Egyesület által megrendezett megemlékezésen a Fehérvári Huszárok mellett zászlóaljunk képviseli a honvéd gyalogságot. Évek óta közösen díszelgünk huszár barátainkkal, egyúttal képviselve a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséget is.

A móri ütközet az 1848–49-es szabadságharc téli hadjáratának kiemelkedő összecsapása volt, melynek során 1848. december 30-án Perczel Mór honvéd tábornok hadteste Mór mellett vereséget szenvedett a Josip Jelačić vezette császári csapatoktól. A vereséghez a felderítés hiánya, a hibás parancsnoki döntések és az oszták nehézlovasság háromszoros fölénye vezetett, amelynek rohama a gyengén felszerelt, csatához nem szokott gyalogságot megfutamította. A tüzérség egy részét is csak a huszáraink tudták megmenteni.

Az egyik legnagyobb véráldozatot hozó vereség a magyar fővárost védő honvéd haderő összeomlását, visszavonulásának kezdetét jelentette. Ezt követően a főváros, illetve a keletre vezető utak védelme kizárólag Görgei Artúr hadtestére hárult, aki nem tudta megakadályozni, hogy Windisch-Grätz csapatai 1849. január 5-én bevonuljanak Pest-Budára. Mór lakosságára a csata után súlyos terhek nehezedtek: nemcsak a halottakat kellett eltemetniük, hanem a sebesülteket is ellátni.

A rövid megemlékezésen a Hősökre emlékező beszéd után a Móri Önkormányzat, a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület, a Fehérvári Huszárok és a Budai 2. Honvédzászlóalj koszorúkat helyezett el, majd az esernyőket tartó emlékezők virágokat helyeztek el a kopjafánál.

Videó: Fehér Gábor, Nagy Zoltán Péter (FEOL)

Fotók: Bäcker Zsuzsanna

Kapcsolódó cikk: FEOL (Fejér Megyei Hírportál): Esős emlékezés a móri kopjafánál