Nemzeti Ünnep a Budavári Palotában

Csapatunk, az 1848/49-es szabadságharc hagyományőrző ’Budai’ 2. Honvédzászlóalj a Várkapitányság meghívására március 15-én a Budavári Palota területén szolgált, a Csikós udvarban és a Királyi Lovardában tartott alaki és harcászati bemutatókat, játékos toborzót a gyerekeknek, emellett két tüzérségi pont, eredeti fegyverek kiállítása, 3D-s terepasztal és 48-as festmény kiállítás egészítette ki a programokat.

Fotó: Berlinger Dorottya / Cseh Zoltán

A Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület honvéd gyalogsága és tüzérsége mellett a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség további két csapata, a Rákosmenti Katonai Hagyományőrző Egyesület égisze alá tartozó ’Pesti’ 1. Honvédzászlóalj és a Petzelt József Hagyományőrző Egyesület nyargaló tüzérsége egészítette ki csapatunkat.

Fotó: Berlinger Dorottya / Cseh Zoltán

A Budavári Palotában 9-17 óra között zajlottak az események, de 11-12 óra között a csapatunk zöme a Bálna Honvéd Kulturális Központban is fellépett, honvédségi buszok szállítottak át és vissza minket.

Fotó: Zrínyi Média

 

A várba történő visszaérkezéskor kiegészült csapatunk a Pesti 1-esekkel, és az 1-2. Honvédzászlóalj közös kiállítású honvéd egysége alaki és harcászati bemutatókat tartott a Csikós udvarban, a helyszűkét ügyesen megoldva mutattuk be az arcjáratban történő húzódásokat, fordulásokat, a sortűz működésének imitálást és a szuronyharcot.

Fotó: Berlinger Dorottya / Cseh Zoltán

A díszegység a Budavári Palota területén díszjárőr szolgálatként menetelt felváltva dobszóra és zenére, két hegedűs és egy brácsás zenész kísérte a csapatot, így huszárdalokat énekelve nagyon látványos volt a csapat vonulása.

A Savoyai szobornál befordulva a tisztelgés után rövid verbunkot is bemutatott a csapatunk zászlótartója, amely hatalmas sikert hozott a külföldi turisták körében is.

Két tüzérségi pont is a látogatók rendelkezésére állt, a Csikós udvarban a nyargaló tüzérség, a Királyi Lovardában a honvéd tüzérség tartott bemutatót, a gyerekek örömmel fotózkodtak az ágyúkkal.

Pető István fotója
Pető István fotója

A díszjárőr kör és a Csikós udvarban történt bemutató után a honvéd csapatunk bevonult a Királyi Lovardába, 14 és 16 órakor két nagy toborzót tartottunk a csodálatos teremben.

Pető István fotója

A 14 órai bemutatónál Berlinger Gábor hő. százados mutatta be a csapatot majd felkérte Horváth Tamás urat, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztályának vezetőjét, hogy jelképesen átadja az egyesületünk által, a minisztérium pályázati támogatásával elkészült három rollupot, amely a szabadságharc három hadnemének szemléltetésére készült. A hadtörténelmi szemléltető eszközök Kertai Zalán festőművész ábrázolásai alapján készültek, a honvéd gyalogság és tüzérség mellett a huszárság egyenruháját, felszerelését, fegyverzetét korhűen és pontos leírással mutatják be, az iskolai élő történelemórákon, kiállításokon és bemutatókon fontos tájékoztató eszközök lesznek.

Fotó: Berlinger Dorottya / Cseh Zoltán

Horváth Tamás főosztályvezető úr köszöntőjében a forradalom és szabadságharc honvédseregének felállítását, a haza védelmének fontosságát emelte ki és megköszönte a hagyományőrzőknek, hogy korhűen szemléltetik a korabeli hős magyar katonákat.

Fotó: Berlinger Dorottya / Cseh Zoltán

A köszöntő után a Cserey Ignác Érdemérem átadása következett, az 1848/49-es szabadságharc hagyományának megőrzéséért tett kimagasló tevékenységéért a 2024. évi hadi változatot Bottyán István hő. huszár hadnagy vehette át.

Fotó: Berlinger Dorottya / Cseh Zoltán

A ’Budai” 2. Honvédzászlóalj idei Cserey Ignác zászlóalj kitüntetését Kállay Attila honvéd érdemelte ki, Jánosi Attila őrvezető zászlótartó őrmesteri, Németh Gábor honvéd pedig őrvezetői kinevezését vehette át.

Fotó: Berlinger Dorottya / Cseh Zoltán

A program a honvéd katona bemutatásával folytatódott – a kiállított katonán a parancsnok mutatta be az egyenruhát, felszerelését, fegyverzetét és beszélt a harcászati eljárásokról, a puska töltéséről és a szuronyharcról.

Fotó: Berlinger Dorottya / Cseh Zoltán

A gyerekek számára a legizgalmasabb rész következett, a kardos verbunk, amely után be lehetett állni honvédnek. A bátor gyerekek papírcsákót kaptak a fejükre, a két bemutatón közel 200 db ajándék csákó talált gazdára!

A kis honvédek megtanulták a fegyverfogásokat, fakardokkal, fapuskákkal „rémisztették” a szülőket, majd menetoszlopba álltak, megtanulták a menetelést és integetve indultak a „csatába”.

Öröm volt nézni a boldog gyermekarcokat és a bemutató után nagyon sokan meg is nézték az igazi puskákat is a honvédeknél.

A Lovardában a bemutatók és a tüzérségi pont mellett Kertai Zalán festőművész huszár festményeiből rendezett be az egyesület tárlatot – több festményen hagyományőrzőként ők is szerepelnek, több gyermek fel is ismerte a katonákat a képeken.

Fotó: Berlinger Dorottya / Cseh Zoltán

Horváth Domokos hő. őrmester Budavár 1849-i ostromát szemléltető terepasztalát mutatta be, amely május 21-ére lesz készen, de már több mint 100 db 3D-s technikával készült ostromló honvéd és védekező császári sorgyalog harcolt rajta. Zabari Hajnalka pedig a makett katona festését szemléltette, mutatta meg a gyerekeknek technikáját.

Fotó: Berlinger Dorottya / Cseh Zoltán

Farkas Tibor és Berlinger Gábor eredeti szabadságharc-kori fegyvereinek kiállítását is megtekinthették az érdeklődők, a korabeli szablyák, kardok, puskák, pisztolyok és réz menetdob nagy érdeklődést keltett.

Pető István fotója

A bemutatók szünetében a honvéd egység újabb díszjárőr körre indult, Csikós udvar – Főőrség – Oroszlános udvar – Savoyai-szobor – Csikós udvar útvonalon, és bevonultak a Szent István terembe is, és a Szent Korona másolatánál tisztelegve elénekelték a Boldogasszony Anyánk régi magyar himnuszt hegedű kísérettel.

Kapcsolódó média:

https://honvedelem.hu/hirek/gabor-aron-rezagyuja-a-balnaban.html

Fotótár (Berlinger Dorottya és Cseh Zoltán fotói):