Oklándon Kelemen Leventére emlékeztünk

Az Őszi Hadjárat másnapján minden évben ellátogatunk Oklándra Kelemen Levente unitárius lelkész emlékhelyére. Az unitárius templom kertjében felállított szobránál koszorút helyezünk el és tisztelgünk az immár több mint 3 évvel ezelőtt elhunyt lelkészre, a Homoród-menti Hagyományőrző Hannover huszárok egykori kapitányára,  a “Tiszteletbeli székely” mozgalom alapítójára.

Idén Levente feleségével Évával, Hoppál Péter kormánybiztossal, Horváth István országgyűlési képviselővel, Huth Gergely főszerkesztővel és csoportjukkal közösen hajtottunk fejet az emlékhelyen.

Zászlóaljunk tisztelgett az emlékmű előtt és elhelyeztük az emlékezés koszorúját.

Kelemen Levente oklándi unitárius lelkész,  2020. június 18-án hunyt el. Leventénél többet talán senki sem tett a határon-túli és anyaországbeli magyarok összefogásáért. Az Ő nevéhez kötődik a Tiszteletbeli Székely Mozgalom is, hiszen a gyűlöletkampányt követően a 2004. december 5-i anyaországi népszavazás elbukása miatti lelki sebek meggyógyítása érdekében alapították meg a nemzeti összetartozást megerősítő Tiszteletbeli Székely díjat, amelyet mások ajánlásával kaphatnak meg az arra érdemesek. A Tisztelebeli Székely-mozgalom részeként több magyarországi közéleti szereplőt is tiszteletbeli székellyé avattak az elmúlt években az oklándi unitárius műemléktemplomban. 2019. október 5-én parancsnokunkat, Berlinger Gábort is az a megtiszteltés érte, hogy tiszteletbeli székellyé avatták Oklándon.

Tiszteletbeli székely avatás, Oklánd, 2019 (fotó: Székelyhon)

Csapatunk díszelgett 2019-ben a csodálatosan felújított oklándi unitárius templom átadásán is. A 13. századtól kezve több évszázad kulturája, történelme kiolvasható a falain feltárt freskókon, a festett kazettás mennyezetén, amelyen egyedülálló a Kopernikusz csillagrendszerét ábrázoló egyik kazetta. A templom másik kiemelkedő ékessége a kapuja felett elhelyezett 1848-as toborzózászló, amelyet 1990-ben találtak meg a templom orgonájába rejtve.