Oktatási segédanyag

Egyesületünk a Honvédelmi Minisztérium 2023. évi pályázatán részben oktatási céllal indult és az 1848/49-es szabadságharc három fegyvernemének bemutatása céljából rollupokat készített.

A szemléltetéshez Kertai Zalán festőművészt kértük fel, aki ismert a hagyományőrzők körében, hiszen a szabadságharc témakörében is számos kiváló festményt alkotott az elmúlt évtizedekben. Az európai katonatörténeti ábrázolásban jól ismert Osprey stílusban készültek a festmények, amelyek a három fegyvernem katonáit, fegyverzetét és felszerelését szemléltetik.

A projekt nem volt egyszerű, mert festményen az apró, precíz részletek megjelenítése nehéz művelet, főként a fegyverek zárszerkezete és a tüzérségi kezelőeszközök ábrázolása volt kihívás. A korhű és minél részletesebb megjelenítést és feliratozást a gyalogság esetében Berlinger Gábor, a tüzérségnél Pászti László és Forró Gábor, a lovasságnál Pap György koordinálta.

Az új rollupokat és Kertai Zalán festmény-kiállítását március 15-én Budavárban, a Királyi Lovardában lehet megtekinteni, ahol a Budai 2. Honvédzászlóalj alaki és harcászati bemutatókkal, játékos gyerektoborzókkal, díszjárőr szolgálattal szerepel.

Kérés esetén oktatási célra örömmel rendelkezésre bocsájtjuk az ábrákat az élő történelemórákhoz.

Ezúton is köszönjük a HM Katonai Örökség Főosztályának támogatását!