XIII. Őszi Hadjárat – Szentegyháza

A szentegyházi Őszi Hadjárat az év egyik legvártabb eseménye, Székelyföld legnagyobb 48-as hagyományőrző rendezvénye kihagyhatatlan számunkra. Idén 20 fővel, ebből 17 hagyományőrző honvéddel érkeztünk, a honvéd gyalogság zömét mi alkottuk. 

Hosszú előkészület után az eddigi legnagyobb létszámmal, 2 tiszttel, 15 honvéddel, köztük 2 dobossal indultunk neki a 4 napos programunknak, amely a Hadjárat mellett Nyergestetőre, Bereckre, Bardocra, Újszentivánra is elvezetett, ahol ünnepségeken vettünk részt és koszorúztunk az aradi vértanúkra emlékezve. Budakeszin már csütörtökön megkoszorúztuk a Nagysándor József Emlékházat, ahol 1849 májusában a tábornok főhadiszállása volt, hiszen pénteken hajnali 4 órakor megindult a sereg Székelyföld felé.

Csapatunk egy része útközben

Az Őszi Hadjárat hagyományosan szentmisével kezdődik, sikerült időre megérkeznünk, felszerelnünk és dobszóval felvonulnunk a katolikus templom elé, majd fegyvergúlát raktunk, lekerültek a fejekről a csákók és bevonultunk. A szentmise után az aradi vértanúkra és a Magyar Honvédség 170 évvel ezelőtti megalakulására emlékeztünk és koszorúztuk meg az emlékművet.

A megemlékezés után következett a hadjárat egyik legvártabb rendezvénye, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia gála-előadása, amelynek különlegessége a huszárok szereplése az énekkar felső sorában. Már tapasztalatunk van abban, hogy jó előre helyet kell foglalni, mert a nagyterem zsúfolásig telik, bizony, aki nem ér oda időben, kinn rekedhet… A hangverseny csodálatos volt, szem nem maradt szárazon (ilyenkor nehéz egyenruhában viselkedni). Az első részben a Fili az augusztusi svédországi turné dalait adta elő svédül, majd elhangzott az “Erdélyország felől” c. dal, a “Gyertek székely fiúk” strófánál pedig felvonultak a Szentegyházi Huszárbandérium tagjai a színpadra és felkapaszkodtak a legfelső sorba. Ettől kezdve katonadalok zengtek, többségük kánonban, felemelő volt a lágy lányos hang és az erős férfihang játéka. A koncert szünetében került átadásra a Székely koszorú, amely az erdélyi hagyományőrzésért legtöbbet tévő bajtársakat tünteti ki. A koncert végén a himnuszokat a teljes nézőtérrel együtt énekelte a Huszáros Fili, örök emlék marad mindenki számára, ki részt vehetett rajta. Haáz Sándor tanár úr és tanítványai hosszas vastapsot érdemeltek ki, a közönség lelkileg feltöltődve nézte meg a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség május 21-i a Budavári ostromról készült kisfilmjét, amelyen a 48-as gyalogság és tüzérség játszotta el a 169 évvel ezelőtti ostromot és mutatta be székely hagyományőrző barátainknak a nagyszabású, komoly pirotechnikai elemekkel támogatott csatabemutatót.

A koncert után hosszan tartó énekóra vette kezdetét a Fii főhadiszállásán, párhuzamosan a huszár laktanyában is zajlott az élet, az anyaországból folyamatosan érkező vendégeket fogadták és vendégelték meg huszár bajtársaink. Berlinger Dorottya, a Fili külsős tagja, aki abban a megtiszteltetésben részesült, hogy 8 éve a Fili turnékon részt vehet és német bemondóként is szerepel, Haáz tanár úrnak és Szabó Enikő tanárnőnek egy filis festményt adott át. A nótaest hajnalig tartott, a vonós művészeket Vesztergám Miklós tárogatós támogatta.

Fili festmény átadása BerlingerDorottya

Szombat reggel a templom előtti téren már sorakoztak a szekerek, közel 70 hetven szekéren kb. 1000 fő vett részt a toborzó körúton, a kocsisor másfél kilóméteres volt. A szekérsor előtt természetesen a huszár bandériumok lovagoltak, Erdélyből és az anyaországból közel 100 huszár vonult a sereg élén. Az első kocsikon a gyalogság (honvédek, székely határőrök, sorgyalogosok, nemzetőrök), majd a néptáncosok, zenészek, filisek és a korhű ruhákba öltözött vendégsereg foglalt helyet.

Az időjárás és a hangulat is csodálatos volt, nótázva vonult a sereg, majd Szentkeresztbányára beérkezve, a gyalogság leugrált a szekerekről, felsorakozott és dobpergéssel vonult be a központba, ahol a huszárok előtt felállva megkezdtük a toborzót.

Büszkék voltunk, hogy idén a honvédsereg zömét mi adtuk ki, összesen 17 budai 2-es katonánkat 3 fő szegedi 3-as, 3 fő zalai 47-es és 2 fő málnásfürdői honvédtüzér tiszt egészítette ki. Vass ezredes úr volt a rangidős, így ő vezette a honvéd gyalogságot, amelyet a székely határőrök, a dunaalmási honvéd vadászok, a bonyhádi nemzetőrök és a veresi sorgyalogosok követtek. Két dobosunk rendesen pergette az ütemet, látványos volt a bevonulásunk. Jánosi Attila bajtársunk toborzótáncát követően megkezdődött a verbuválás, a jelentkező néptáncosokat rekviráltuk, majd össztánc zárta a toborzást.

A következő állomáson, Lövétén a főtéren a bevonulásunkat követően ismét toborzás következett, a legényeket próbáltuk betanítani, majd a toborzótánc után katonáink is megtáncoltatták a fehérnépet.

Time to hit the hay from a long day of traveling. Can’t wait to post some more of my favorite videos and photos tomorrow! Goodnight from Budapest

Közzétette: Timothy D. Wood – 2018. október 7., vasárnap

Rövid pihenő után felkapaszkodtunk a Vargyasláza fennsíkra, ahol gyalogsági bemutatóra készültünk, de idén a leglátványosabb elem, a lovasroham elmaradt, így honvédcsapatunk az emlékhely előtt fegyverrel tisztelgett és visszaszállt a szekerekre. A pihenőhelyre érve már éreztük az ínycsiklandó illatot, Katona Csaba barátunk (fején a búzavirágkék honvéd sapkánk) fuszulyka gulyása már várt ránk.

Jól lakottan, élményekkel telve szálltunk vissza a szekerekre és zötykölődtünk vissza Szentegyházára. Vígan, dalolva, jókat beszélgetve érkeztünk meg a templom elé, majd átvonultunk a díszvacsorára, ahol a hadjáratos emlékérmet is átvehettük. Az Ugron család felajánlásának köszönhetően 2009 óta minden hadjáratról egyedi kitüntetést vihettünk emlékbe:

Őszi hadjárat Szentegyháza emlékérmek 2009-2018
Őszi hadjárat Szentegyháza emlékérmek 2009-2018

Az esti huszárbálról időben el kellett jönnünk, vasárnap korán reggel indultunk Nyergestetőre, Bereckre és Bardocra, de az már egy új történet!

Fotótárak:

Őszi hadjárat – Danis János fotói

Őszi hadjárat Bánóczki Péter fotói

Őszi hadjárat Garamvölgyi György fotói

Őszi hadjárat Szenthe Ádám fotói

Fili koncert – Danis János fotói

Nyergestető  Berlinger Dorottya fotói

Bereck Berlinger Dorottya fotói

Bardoc Berlinger Dorottya fotói

Kapcsolódó cikkek:

Olyan szép a történelmünk, hogy Lövétén a hétvégén újra be is mutatták –  Transindex.ro

Toborzás és sorozás: huszárnótáktól visszhangzott a völgy – Székelyhon.ro

XIII. Őszi Hadjárat – Szentegyházi Gyermekfilharmónia fili.hu

Videók:

Őszi hadjárat

Közzétette: Székely Tv – 2018. október 9., kedd

A Székely TV összefoglalója

Lövéte, 2018. 10. 06

Közzétette: Székely Tv – 2018. október 7., vasárnap

A gyalogság bevonulása Lövétére

Lövéte, 2018. 10. 06

Közzétette: Székely Tv – 2018. október 7., vasárnap

Toborzás Lövétén (Székely tv)

Lövéte, 2018. 10. 06

Közzétette: Székely Tv – 2018. október 7., vasárnap

Toborzás Lövétén (Székely tv)

One of my fav video clips from trip to Transylvania!

Közzétette: Timothy D. Wood – 2018. október 8., hétfő

Toborzás Lövétén – verbuváljuk a székely legényeket (videó: Timothy D. Wood)

🙂

Közzétette: Timothy D. Wood – 2018. október 8., hétfő

Alakul a toborzás…  (videó: Timothy D. Wood)

Hangulatos összeállítás a Hadjáratról

A Székely koszorúk átadása a Fili koncert szünetében (videó: Farkas Antal)

Elekes Gellért szentegyházi huszár: Adósunk Európa (videó: Farkas Antal)