Ozorai csata

Ozorai csatabemutató 2018

A pákozdi csata másnapján, szeptember 30-án Ozorára utaztunk, hogy az első alkalommal megrendezendő Nemzetőr napon részt vegyünk.  A bonyhádi Perczel Miklós Nemzetőr Bandérium Hagyományőrző Egyesület szervezésében létrejött megemlékezésen és csatabemutatón honvéd különítményünk és tüzérütegünk vett részt. Honvéd csapatunk a kecskeméti és szegedi honvédekkel alkotott közös egységet, tüzérségünk a megnyitón adott le díszlövést, majd a honvédsereget támogatta az ütközetben.

Parancsnokok az ozorai csatán
Parancsnokok az ozorai csatán

Az esemény koszorúzással kezdődött a Szabadság téren, a háromfontos ágyú szobránál. Ezután a nemzetőrök tartottak egy toborzójelenetet, majd nemzetőr eskütételre került sor.  Időközben a honvéd csapatok kijelölt táborhelyeikre vonultak vissza, ahonnan járőröket küldtek a Sió két partjára, akik a császári járőrökkel való találkozásoknál felvették a harcot egymással. Honvéd csapatunk a Pipó Várkastély tövében táborozott, több őrjárat is kiment, és mindig beszámoltak lövöldözésről. Ennek hatására a honvédsereg is megindult és elfoglalta a helyét a Sió bal partján. A tüzérség elhelyezkedett a Sió híddal szemben és több lövést leadott a hídon átmenetelő császáriakra, akiket a híd túloldaláról a nemzetőrök szorítottak vissza.

A honvéd csapatok a híd alatt vonultak fel a hadszíntérre, az ágyút pedig a hídon át, egy csapat honvéd védelmével tudtuk átvinni.
A focipályán megtartott korabeli csatajelenet bemutatóján több mint száz fő hagyományőrző vett részt. Az összecsapást a tüzérségi előkészítés után a puskasortüzek majd szuronyharc döntötte el, melynek végén kivégzésre is sor került. A csata után összerendeződtek a hadak és díszmenetben köszöntöttük a nézőket, akik először, de remélhetőleg nem utoljára láthattak ilyen jellegű bemutatót Ozorán.

A csatabemutató az 1848. október 7-én Ozoránál Karl Roth és Nicolaus Philippovich császári vezérőrnagyok vezette kilencezres horvát hadtest körbekerítésére emlékezett, ahol megadásra és fegyverletételre kényszerítettük az addig szabadon előretörő és fosztogató, Jelasics horvát bán főseregének hátvédjeként tevékenykedő hadoszlopát.  Ez a fegyverletétel a szabadságharc egyik legnagyobb hadi sikere volt, a legtöbb hadifoglyot és fegyvert itt ejtettük.

Fotók

Kapcsolódó cikk: Ágyú dörgött, puska ropogott a hadijátékon TEOL