Pákozdi csatabemutató a 175. évfordulón

Idén jubileumi pákozdi csatajátékot szervezett a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, a 175. évfordulóra csapatunk is nagyon készült. Az alaki és harcászati mozdulatainkat sokat gyakoroltuk kiképző altisztjeink irányításával és a Pesti 1. Zászlóaljjal több közös kiképzést is tartottunk, így a velük való összeállás már olajozottan működött.

Hermann Róbert történész professzor által összeállított csatatervet tovább finomítottuk, a tervezés és lebonyolítás egyik kulcsembere tizedesünk, Pászti László történész volt, aki a csatabemutatón Móga János tábornok szerepében a magyar oldal irányítását is végezte.

A csatabemutatók előtt a tisztikar mindig bejárást tart a csatatéren, a feladatok átbeszélése, véglegesítése is ekkor történik meg.

A csatára felvonulás előtt eligazítás történt, majd az MHKHSZ kitüntetéseket és előléptetéseket adott át.

Fotó: Hoksza Kata

A csatajátékon az MHKHSZ számos egyesülete részt vett, 120 gyalogos, 30 tüzér 8 ágyúval és 40 lovas (huszárok és vértesek) szerepelt a hadibemutatón.

A csata történész szakértőjeként Dr. Hermann Róbert professzor narrált, így a nézők nemcsak a történéseket tudták követni, hanem fontos információkat kaptak a korabeli harci eljárásokról, fegyverzetről, egyenruhákról is.

A csata elején átvonultunk a harctéren, az egyik szakaszunk bevonult a táborba, a másik szakasz pedig csatárláncban útóvédként várta a császári haderőt.

A csatárharc után a második szakasz váltotta az elsőt, majd megindult a teljes arcvonal támadásra.

Gyalogságunk a tüzérüteg és egy a nézőkhöz közelebb felállított ágyú között manöverezett, így folyamatosan figyelnünk kellett a tüzérség mozgására és működésére.

Tüzérségünk a magyar tüzér félütegben szerepelt, folyamatosan tüzelt, amikor a gyalogság és a lovasság visszavonult.

A csatabemutató végén díszmenetben, tisztelegve vonultunk el a törzskar és a nézők előtt.

Fotók: Pető István