Pákozdi csatabemutató

A protokolláris ünnepség 10:00-kor kezdődött, a katonai hagyományőrzők sorakozójával (a középkortól kezdve a Magyar Néphadseregig) az 1848-as kort a 2. Budai Honvéd Zászlóalj, a 32-s sorgyalogezred és a Fehérvári Huszárok tagjai képviselték. 2. Budai Honvéd Zászlóalj 2 fővel adta díszőrséget az obeliszk két oldalán, a 32-es sorgyalogezred hagyományőrzői koszorúvivő feladatokat láttak el. A koszorú került elhelyezésre a hagyományőrzők nevében az obeliszk talpazatára, ezt követően, a hagyományőrzők, külön-külön kis táborokban mutatkoztak be.

Délután 15 00-ra volt meghirdetve „168 éve történt” amikor is 168 diák és MHKHSZ hagyományőrzőinek bemutatójára került sor mintegy 300-400 fő előtt. A „gyerekcsata” igen sikeres volt, a diákok igen lelkesen küzdöttek egymással, ágyútűzzel segítve a harcolókat.

Ezt követően igyekeztünk a megjelent hagyományőrzőkkel megeleveníteni a 168. évvel ezelőtt történteket, ehhez nagy segítséget nyújtott Herman Róbert történész úr a Hadtörténeti Intézet és Múzeumból, őt kérték fel ennek a rendezvény narrátorának. A bemutató két részből állt először a különböző fegyvernemek tartottak bemutatót a harceljárásokról.

Először a tüzérség az ágyút mozgatta, töltötte, majd tüzelt, majd a gyalogsági bemutató következett a 32-es sorgyalogezred és a vadászok hagyományőrzői mutatták be a gyalogság hadászati tevékenységét, támadás, roham, négyszög, fordulatok. A gyalogság után a huszárok bemutatója következett, mindhárom jármodban alaki gyakorlatokat mutattak be. A bemutatókat a nézőközönség tapssal honorálta.

A fegyvernemi bemutatók követően kezdődött meg a „csata” természetesen tüzérségi előkészítéssel majd gyalogos és lovas felderítéssel indult. Majd a hagyományoknak megfelelően többszöri gyalogsági támadás, lovas roham, visszavonulást mutattak be. Igen jellemző volt az akkori ütközetekre az un. Párbaj ezt is eljátszottuk, a lovasság két parancsnoka összecsapott és természetesen a magyar fél „kaszabolta le” az ellenfelét. Párbaj után a harmadik gyalogsági rohammal „az erdőbe szorítottuk be az ellenséget” A lovasság ezzel egyidőben indult „attakra” ami után körbezártuk a „vérteseket” így lett teljes a diadal.

A rendezvény zárásaként a résztvevők díszmenettel tisztelegtek a nézőknek, amikor is a narrátor bemutatta név szerint a résztvevő csapatokat.

Forrás: MHKHSZ, Páli Csaba

Fotók: https://goo.gl/photos/EMrB9M6Cyrub7xmB8