Pákozdi Honvédfesztivál

Budai 2. Honvédzászlóalj

Idén a vírushelyzet miatt elmaradt a pákozdi csatabemutató, de vasárnap a KEMPP Honvédfesztivál keretében megrendezésre kerülhetett a Csatatéri Sokadalom hagyományőrző rendezvény. Dr. Görög István ezredes úr felkérésére idén is örömmel készültünk az eseményre, az elmúlt évek hagyománya szerint a 32-es Gyalogos Kompániával közösen tartottuk meg kétszer is bemutatóinkat és a csatajelenetet.

A Budai 2. Honvédzászlóalj gyalogsága 13 honvéddel, az 1. Hatfontos Gyalogüteg 4 tüzérrel érkezett a pákozdi Katonai Emlékparkba, ahol a 32-es Gyalogos Kompánia sorgyalog hagyományőrzőivel közösen korhű tábort építettünk fel.

Idén a vírushelyzet miatt szűkebbb lehetőségekkel és a biztonsági rendszabályok szigorú betartásával készültünk, ez sajnos a nézőszámra is kihatással volt.

Nyilvános kiképzést tartottunk, két újoncunk is velünk gyakorolt, majd 12 órakor elkezdődött az első bemutatónk. Berlinger Gábor szds. bemutatta a 2. Honvédzászlóaljat, rövid történetét, a honvéd katona egyenruházatát, felszerelést, majd Pászti László tizedes vette át a szót és az elöltöltős puskák működéséről mesélt. Az egyéni töltés bemutatása az eredeti vezényszavakkal történt, az első lövés mindig nagy hatással van a kisgyerekekre.

Pászti László tizedes

A honvédek bemutatása után Antal József, a 32-es Gyalogos Kompánia parancsnoka folytatta a magyar sorozású gyalogezerdek történetével és a sorgyalog katonák felszerelésének, fegyverzetének bemutatásával. A gyalogság után a tüzérség kapta meg a szót, Szabó Péter főtüzér mesélt az ágyúkról, tüzérségről, honvéd tüzéreink pedig bemutatták az ágyú töltését, a lövést és a cső tisztítását.

A tüzérségi bemutató után alaki és harcászati bemutató következett, ahol a honvéd alakzat a nézők előtt mutatott be menetgyakorlatot, különböző fordulásokat, húzódásokat, sortüzeket és szuronyrohamot.

A bemutató végén következett a csatajelenet, ahol honvédjeink felderítői megközelítették a császári tábort, ahonna visszaverték őket. Erre a honvéd tüzérség elkezdte lőni a tábort, majd megindult a gyalogság és többször összecsapott a császári sorgyalogsággal. Sortüzek és szuronyrohamok váltogatták egymást, végül a honvédsereg megadásra kényszeritette a császáriakat.

Fotók: M. Hoksza-Kovács Kata