Hadjáratos találkozó csatával Pomázon

Csatabemutató Pomázon

Augusztus 29-én Pomázon a Magyar Várban került megrendezésre Huszár és Katonai Hagyományőrző Ünnep néven a Tavaszi Emlékhadjáratosok Találkozója. A rendezvény célja a járványhelyzet miatt elmaradt Tavaszi Emlékhadjárat hiányában egy olyan találkozó megszervezése volt, amely megerősíti az emlékhadjáratos közösséget, kiszélesíti a bajtársi kapcsolatokat és egyben népszerűsíti a 48-as magyar katonai hagyományőrzést. Zászlóaljunk és tüzérségünk 13 fővel érkezett, hogy bajtársainkkal közösen részt vegyünk a délelőtti ünnepségen és felvonuláson Pomáz központjában és a délutáni csatabemutatón a Magyar Várban.

Budai 2. Honvédzászlóalj - Pomáz

A reggeli beérkezést követően gyors felszerelés és eligazítás a pomázi Magyar Várban, majd felállítottuk a menetoszlopot: Elől a gyalogság (a zömét zászlóaljunk adta), menetdobosunk ütemére vonultunk, utánunk a tüzérség és a szép létszámban jelenlévő lovasság: huszárok, császári vértesek, betyárok, hölgyek népviseletben. A pomázi városháza előtt Leidinger István polgármester köszöntötte a tavaszi emlékhadjáratok képviselőit. A felszólalók között volt Fülöp Tibor Zoltán a tavaszi emlékhadjáratok rendezője, Herpai Sándor a Magyar Vár Alapítvány alapítója, Székely Tibor a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke és Kocsi László alezredes a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály, Társadalmi Kapcsolatok Osztályának osztályvezetője.

Budai 2. Honvédzászlóalj - Pomáz

Zászlóaljunk részéről Berlinger Gábor elnök átadta a Cserey Ignác érdemérem hadi fokozatát (veres szalaggal) Dr. Vass László hő. ezredesnek, a Szegedi III. Honvédzászlóalj parancsnokának, aki az 1848-as szabadságharc hagyományőrzésében kifejtett példamutató tevékenysége mellett sok éve segíti zászlóaljunk munkáját és rengeteg rendezvényen alakítunk közös egységet csapatainkból. Az érdemérem polgári változatát (zöld szalagon) Vesztergám Miklós tárogatóművész érdemelte ki és vehette át az adományozó egyedi oklevéllel. Az ország egyik legjobb és legismertebb tárogatósa a szabadságharc hagyományőrzésének kulturális vonatkozásában alkotott maradandót, zászlóaljunk tagjainak katonadal ismerete is nagymértékben neki köszönhető. Rengeteg rendezvényen szerepelünk együtt minden évben Felvidéktől Székelyföldig, régi harczostársak lettünk Miklóssal.

Budai 2. Honvédzászlóalj - Pomáz

Az ország számos pontjáról érkezett huszárok és katonai hagyományőrző egyesületek felvonulását a Pomázi Önkéntes Tűzoltó Zenekar kísérte.

Budai 2. Honvédzászlóalj - Pomáz

Az ebédet követően felkészültünk a csatabemutatóra, egy kis kiképzés, a puskák állapotának, tűzképességének ellenőrzése volt a fő feladat 35 fokban, többnyire árnyéktalan terepen. A csatabemutató az alacsony gyalogsági létszám miatt (több, mint felét mi adtuk a teljes létszámnak) inkább harcászati bemutató jelleget mutatott, de így is érdekes, a közönség számára igazi élményt nyújtó harcz kerekedett belőle. A csatatérhez vezető hidat a császári gyalogság és tüzérség uralta, kezdésként a honvéd gyalogság rohammal bevette, elfoglalta a császári ágyút és megfordította. A császáriak visszavonulását követően a hidon bevonult a csatatérre a magyar tüzérség és lovasság, majd csatarendben felállt a császári haddal szemben. A csatát a honvéd gyalogság kezdte meg, több sortűz és szuronyharc után megközelítettük a császári vonalat, mire a vértesek ránk rontottak. Gyalogsági négyszöget (a kis létszám miatt inkább gomolyagot) állítottunk fel a lovassági támadás ellen, majd a magyar huszárság szabadította fel gyalogságunkat, így vissza tudtunk vonulni a tüzérség vonaláig.

Budai 2. Honvédzászlóalj - Pomáz

Budai 2. Honvédzászlóalj - Pomáz

Budai 2. Honvédzászlóalj - Pomáz

Budai 2. Honvédzászlóalj - Pomáz

A csatát tüzérségi párharc követte, majd a lovassági összecsapással folytatódott. Mindkét oldalon a parancsnokok párbajával kezdődött a lovassági attack, majd látványos közelharcok alakultak ki a huszárok és vértesek között. A lovassági harcot újabb tüzérségi párharc követte, majd a teljes hadtest rohamra indult és körbezárta a császáriakat. A csatabemutató után díszmenettel köszöntöttük a nézőket. Szép nap, remek hangulat volt, a hosszú kényszerű kihagyás után nagy élmény volt újra harczolni lőporfüstöt szagolni!

Budai 2. Honvédzászlóalj - Pomáz

Budai 2. Honvédzászlóalj - Pomáz

A csatabemutató fotóit Posta István Zsolt készítette, ezúton is köszönjük!

FOTÓTÁR

MHKHSZ beszámolója: Tavaszi emlékhadjáratosok találkozója a pomázi Magyar Várban

Pomáz város: NYÁRBÚCSÚZTATÓ LOVASÜNNEP A MAGYAR VÁRBAN

Rendező szervezet: Történelmi Lovas Egyesület

Meghívott vendégszervezet: Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség

Házigazda: Magyar Vár Alapítvány

Fő támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, HM Zrínyi Nonprofit Kft.

Történész előadó: dr. Pelyach István

Csatarendező: Berlinger Gábor

Résztvevő felvonuló és csatázó alakulatok:

Magyar lovasság – Jász Lovas Bandérium, Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium,  Mogyoródi Sándor Huszárok és Történelmi Lovas Hagyományőrzők Egyesülete, Horti Rózsa Sándor Szabadcsapat, Rózsa Sándor Lovas Hagyományőrző Szabadcsapat

Osztrák lovasság: a Tápiómenti Hadművelet szakadár szakasza, Tiszaújvárosi Lovas Hagyományőrző Egyesület, Mátraaljai Vándorló Hagyományőrző és Lovas Egyesület, Vitéz Lovas és Hagyományőrző Egyesület, Hagyaték Lovas Egyesület

Magyar gyalogság:  Budai 2. Honvédzászlóalj (Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület), Szegedi 3. Honvédzászlalj (1848-49iki Szegedi Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesülete)

Osztrák gyalogság: Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület

Magyar tüzérség: Budakeszi Honvéd Tüzérség, Nagykátai Honvédtüzér Alapítvány

Osztrák tüzérség: Tápióbicskei Bitskey Gáspár Tüzércsapat, Váci Császári Ifi Tüzérek

Házigazda és társrendező: Herpai Sándor (Magyar Vár), rendező: Fülöp Tibor Zoltán