Rendhagyó történelemóra az NSJ Gimnáziumban

Nemzeti ünnepünk megünneplésére kiváló lehetőséget kaptak a nagysanyis diákok: Máday Norbert író, műgyűjtő rendhagyó történelemórát tartott a diákoknak.

Dr. Dömötörné Papp Hargita igazgatónő kérésére, Berlinger Gábor, a BKHE elnökének segítségével érkezett Máday Norbert a Nagy Sándor József Gimnáziumba. Máday úr 1989 óta gyűjti az 1848-49-es szabadságharc ereklyéit, országunkban neki van talán a legnagyobb magángyűjteménye a témában.

A gimnázium felkérésére rendhagyó történelemórát tartott és négy eredeti tárgyat, két kardot, egy zászlócsúcsot és egy lőportartó táskát is magával hozott.

Előadásában felidézte elődeink hősies küzdelmét a szabadságért, külön kiemelve, hogy tisztjeink átlagéletkora 18,5 év volt.

Több hősies jeleneten keresztül példaként állította a diákság elé a 48-as mártír fiatalokat. Számos történetet mesélt a szabadságharc eseményeiből, ahol a fiatalok oroszlánként küzdöttek a nagyságrenddel erősebb, jobban felszerelt császáriakkal szemben.

Érdekes dologra hívta fel a figyelmet az előadó: az országos múzeumokon kívül a kisebb múzeumokban nincsenek eredeti 48-as tárgyak.

Berlinger Gábor és Máday Norbert
Berlinger Gábor és Máday Norbert

Máday Norbert egyik kiemelt célja, hogy magángyűjteményéből egy 48-as múzeumot alapítson, hogy nemzeti ereklyéink méltó helyet és figyelmet kaphassanak.

A szívhez szóló előadás segített abban, hogy a mostani generáció is tiszteletet, szeretetet érezzen az akkori nemzedék hősiessége iránt.

A rendhagyó történelemórát a diákok egy pisszenés nélkül hallgatták végig.

KÉPTÁR