Siker a Balogh Márton Katonadal Emlékversenyen

A Balogh Márton Katonadal Emlékversenyen mérethették meg tudásukat a dalos ajkú férfiak, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és a Vitézi Ének Alapítvány országos vetélkedőjén, Kiscsőszön, a II. Kárpát-medencei Lovas Kultúrális Találkozó 2. napján. Zászlóaljunk képviseletében Jánosi Attila zászlótartó őrmesterünk indult és kiváló teljestménnyel a döntőbe jutott, amihez csapatunk ezúton is szívből gratulál!

Jánosi Attila hő. őrmester beszámolója:

“Balogh Mártont igazán 1981-ben ismerte meg az ország, amikor is megnyerte a televíziós „Röpülj páva” népdalverseny nagydíját. Rendkívüli hangjával, autentikus előadásmódjával és megnyerő személyiségével szinte beénekelte magát a köztudatba. Ettől kezdve haláláig (2010) a Honvéd Együttes énekes szólistája volt. Mindvégig a huszárnóták, bakanóták, katona- és bordalok, a népi- és katonai hagyományőrzés, valamint a hazaszeretet kivételes hangú, állhatatos és egyben egyedi képviselője- és tolmácsolójaként élte művészi és egyéni életét.

Akire emlékeztünk
Aranyos Károly ezredes úr, szervező

Az utóbbi időben a nemzeti hagyományőrzés képviselői és résztvevői, valamint illusztris népzenei együtteseink körében egyre többször felmerült Balogh Márton népdalénekes személye, karakteres hangja és előadásmódja, amely mai napig űrt hagyott e területen maga után. Többek részéről felvetődött az, hogyan lehetne zenei örökségének megőrzését, egyéni stílusának továbbvitelét és a népzenei-, néptánc köztudatba való újbóli visszatérését kezdeményezni. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség és a Vitézi Ének Alapítvány országos vetélkedőt hirdetett meg e témában.

Ezt az alkalmat ragadtam meg én is mint a Budai 2-ik Honvédzászlóalj katonai hagyományőrzője és jelentkeztem a megmérettetésre. Az első regionális válogató Kisújszálláson zajlott le, a második ilyen helyszín Kiscsősz volt, ahol Balla Zoltán kiváló táncos, hagyományőrző, huszárra és lovasemberre is emlékeztünk.

A zsűri értékel. Navratil Andrea, Vavrinecz András, Székely Tibor, Bakonyi István

Jómagam háromszéki katona dalokkal készültem. A repertoár összeállítása nem volt könnyű feladat, mert szerettem volna kevésbé közismert és a hagyományos népdalokhoz közelebb álló dalokat választani. Vavrinecz András népzenész és zenekutató, Prima primissima díjas, és számtalan más elismeréssel bíró, számomra példaértékű zenész bocsátott a rendelkezésemre olyan felvételeket, gyűjtéseket, melyekből ki tudtam válogatni a megfelelő nótákat.

Emlék a polgármestertől

Szorgalmasan tanultam, énekeltem majd családi körben teszteltem a tudásom. Mikor úgy éreztem készen állok zenekari kíséretet szerveztem magam mellé Tankó Gábor és Bán Richárd személyében. A megmérettetés helyszínére való utazás alatt szinte végig gyakoroltuk a dalokat, majd a helyszínre érkezvén mégegyszer… utoljára.

Különös módon nem izgultam a fellépés előtt, és amikor a színpadra léptem átjárt a “na most megmutatom mit tud a magyar honvéd” érzés. Vitt magával a dal, szállta nóta hol lassan, hol határozott tempóváltásokkal katonásan lüktetve. A végén felcsattanó taps jelezte számomra, hogy ez jól sikerült. Íme néhány mondat a zsűri értékeléséből:

” Kiváló összeállítás, stílusos éneklés, jó intonáció”.

“Én nem jegyeztem fel semmit úgy vittél az énekekkel”

” Nagyszerű volt a zenekarral való finom együttműködés”

” Ez egy komplett előadás volt”

Ez év szeptemberének 14. napján lesz a végső megmérettetés a budapesti Stefánia Palotában. Ott leszek!

Az esemény végén a település polgármestere, a rendezvények szervezője Kovács Norbert , néptáncosok közt csak Cimbi, megköszönte a részvételünket és kis ajándékcsomaggal kedveskedett a vacsora előtt.

Hálás köszönet a Budai 2-ik Honvédzászlóalj és 1-ső Hatfontos Üteg erkölcsi és anyagi támogatásáért! Igyekszem továbbra is megszolgálni!

Erőt tisztességet!

Jánosi Attila, hő. zászlótartó őrmester”

A verseny kiírásról, menetrendjéről, a zsűri tagjairól stb. bővebben itt: https://magyarhuszar.hu/hir/balogh-marton-katonadal-emlekverseny