A Székely Határőr Emlékközpont

Székely Határőr Emlékközpont, Csíkszépvíz

A csíkszépvízi Székely Határőr Emlékközpont Székelyföld első állandó hadtörténeti kiállítása, amely a székely hadszervezetek és a határőrizet történetét mutatja be a Keleti-Kárpátokban, az Árpád-kortól a második világháború végéig, a látogatók hétszáz év székely határvédelmének történelméről kapnak átfogó képet.

Szépvízen, a község központjában létrehozott múzeumot augusztus 14-én adták át, az avatóünnepségen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár kiemelte: “Nemcsak hadtörténeti kiállítás, hanem igazodási pont, iránymutató világítótorony is a Székely Határőr Emlékközpont, amelyre reménységgel kell tekinteni”. A közel 600 négyzetméteren berendezett interaktív kiállítás tárgyi emlékek segítségével, két- illetve háromdimenziós filmekkel, animációkkal mutatja be a székely határőrség történetét.

Dr. Nagy József történész, a kiállítás kurátora, az Emlékközpont szakmai vezetője régi kedves ismerősünk, személyesen várta kis csapatunkat október 10-én és nagyon részletes tárlatvezetéssel ismertette számunkra a székely határvédelem történetét. Látogatásunknak érdekessége volt, hogy a múzeum 48-as szabadságharc harcászatát bemutató videóin csapatunk is szerepel, nyár elején Isaszegen volt a tájékoztató kisfilmek forgatása.

Részlet a kisfilmből

Emellett egy 48-as menetdob másolatot Horváth Domokos őrmesterünk készítette a múzeumnak, nagy öröm volt viszontlátni a tárlatban.

Nagy József elmondta, hogy az Árpád-kortól a Rákóczi-szabadságharc végéig folyamatosan létezett önálló magyar hadszervezet a magyar királyság és az erdélyi fejedelemség keretében, majd később létrejött az erdélyi katonai határőrvidék 1851-ig. Az Osztrák–Magyar Monarchiában már nem létezett önálló székely hadszervezet, de hangsúlyt fektettek az első és második világháború bemutatására is. Hiszen a két világháború máig ható következményekkel járt: Európa mai békés környezete a két világháború tragédiáinak következménye. A ma civil társadalmának ismernie kell a háború történetét, hogy biztos lehessen abban, hogy a legnagyobb feszültségek esetén sem lehet megoldás a háború. Külön felhívják a gyerekek figyelmét az egyre erőszakosabb háborús videojátékok hatásaira. A kiállítást tárgyak és térrekonstrukciók, térképek, kronológiák, rajzok, nemesmásolatok, a huszadik századtól fényképek színesítik, valamint néhány adományként kapott eredeti tárgy, továbbá interaktív pannók és kincsesládák. A megértést 3D-s animációs filmek és videofilmek segítik. Minden információ elérhető három nyelven, magyarul, románul és angolul, audio-tárlatvezető készüléket lehet igénybe venni.

Nagy József a kiállítás történelemszemléletében objektív, tudományos kutatásokra alapozott, a múlt összetett jellegét bemutató történész szempontot érvényesítette, az összehasonlító történetírás módszertanával élve megjelenítették a székelység szövetséges hadviselő feleit és ellenségeit is. Ez elősegíti a székely hadszervezet minőségének és teljesítményének megítélését. Abban is segítséget nyújtanak, hogy a valaha létezett háborús előítéleteket megmagyarázzák és lebontsák. Romániában a számbeli kisebbségben élő magyarság számára ez különösen fontos.

Fotók: Daczó Dénes

Mindenkinek szívből ajánljuk az Emlékközpont megtekintését, aki Székelyföldön jár, ne hagyja ki!

Szépvíz, Szentmihályi út 18, Hargita megye, Románia

https://szekelyhataror.eu/hu

Ajánljuk a témában Dr. Nagy József történész: Határvédelem Évszadai Székelyföldön című könyvét is szíves olvasásra:

Dr. Nagy József történész
Dr. Nagy József történész