Terepasztalon a Zalai 47-esek

Egyesületünk Budavár 1849. évi ostromát megörökítő terepasztalt adott át a Zalai 47. Honvédzászlóalj hagyományőrzői számára Zalaegerszegen. Az 1848/49-es szabadságharc Budai 2-ik és a Zalai 47-ik Zászlóalj hagyományát felvállaló két egyesületünk ugyanabban az évben alakult meg és az azóta eltelt hat év alatt tevékenységünk is nagyon hasonlóan alakult, sőt jelenleg létszámaink is közel azonosak. Számtalan csatabemutatón, hagyományőrző rendezvényen szerepeltünk együtt, többször közös egységben harczoltunk a császári hagyományőrzők ellen. Rengeteg közös élmény köt össze minket, hagyományőrző bajtársaink között igazi barátság alakult ki. Örömmel érkezünk minden hívásra a zalaegerszegi hagyományőrző bemutatókra és nagy megtiszteltetés, hogy ilyenkor kiegészíthetjük a zalai honvédek csapatát. A 47-esek pedig minket tisztelnek meg jelenlétükkel, soha sem felejtjük, hogy zászlószentelésünkkor is együtt ünnepeltek velünk!

Izgalommal figyeltük zalai barátaink idei nagy munkásságát, amely elősegítette a “Zalai 47. honvédzászlóalj története” összefoglaló mű létrejöttét. Hermann Róbert, Bona Gábor és Molnár András műve emléket állít a 47-esek dicsőséges helytállásának, a zászlóalj izgalmas története számtalan portréval, csataképpel és térképpel kiegészítve komoly tankönyvnek is beillik. A könyv kiadását követően merült fel az ötlet, hogy Budavár ostromának 1849. május 21-i döntő rohamát megörökítsük három dimenzióban is egy terepasztal elkészítésével és azt zalai barátainknak átadjuk. A fehérvári kapunál rohamozó zalai 47-esek voltak az elsők, akik a szétlőtt várfal omladékán betörtek a várba és Püspöki Grácián meglengette a magyar lobogót. Amikor meglátta a zászlót Görgei Artúr tábornok, így kiáltott fel: “Ott lobog a nemzeti trikolor. Éljen a honvéd!”, amely a vár bevételét jelentette.

A terepasztal Than Mór Budavár bevétele című festménye alapján készült és 120 db ólomkatonát tartalmaz. A terepasztal készítője, berendezője zászlóaljunk őrmestere, Horváth Domokos. Az ólomkatonákat Fekete Gyula készítette, többségüket egyedi igényünk alapján. Az épületekhez a 3d-s ablakokat Végvári Endre, a cserepeket Csuka Zsolt készítette.

A zalaegerszegi sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester jelenlétében zászlóaljunk részéről Berlinger Gábor és Horváth Domokos adta át Szabó László elnöknek és Tuboly Kálmán tüzérparancsnoknak a terepasztalt.

A ZAOL Zala Megei Hírpotál beszámolója

Zalaegerszeg portálja

Fotók: Katona Tibor (ZAOL), Seres Péter, Berlinger Gábor, Horváth Domokos