Tüzér avatás a komáromi erődben

Tüzérkiképzés, Komárom

A keresztény hagyomány szerint Szent Borbála a tüzérek védőszentje. 2015. december 5-én a komáromi Monostori erődben hagyományos tüzér avatással emlékezett meg a Komáromi 1849/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Egyesület. Az ünnepségre a komáromi tüzérek mellett a Dabasi Honvédtüzér Alapítvány, a Fonyódi 48-as Hagyományőrző Csapat, a Budai 2. Honvéd Zászlóalj budakeszi honvédei és vendégként a tatai lövészdandár tüzérei érkeztek.

Tüzérkiképzés, Komárom
Honvédcsapatunk az esemény tiszteletére több sortüzet adott le Augustin puskáinkból, majd kipróbáltuk az azonos rendszerű huszárkarabély és pisztoly töltését és elsütését. Majd rövid kiképzés után kezelésbe vehettük a 3 fontos és egy 6 fontos, Gábor Áron által készített ágyú másolatát.

A gyúlyukon keresztül betoltuk a kanócot, majd a töltetet óvatosan a csőbe helyeztük és a töltőrúddal addig toltuk, amíg a kanóc meg nem mozdult, vagyis hozzáért a töltethez. Fáklyával begyújtottuk a kanócot és élveztük a hatalmas dörrenést, amit az erőd falai visszavertek.

Nagy Péter hő. alezredes, a komáromi-, és Papst József hő alezredes, a dabasi alakulat parancsnokai vezényletével felsorakoztak a tüzérek az első komáromi újonc, a legfiatalabb tüzér felavatására. A felkészítés és az első önálló lövés után a tradíció szerint az ágyúcsőre kellett feküdnie, majd a bajtársak karlappal, csőtisztító rúddal a fenekére mért ütéssel fogadták tüzértársukká. Ugyanez a sors várt ránk is: felkúszva az ágyúcsőre vártuk, hogy a jelenlévő tüzérek minket is tiszteletbeli tüzérré avassanak.

FOTÓTÁR AZ ESEMÉNYRŐL