Tüzérnap Tatán

A tüzér fegyvernem ünnepe hagyományosan védőszentjük, Szent Borbála napján van. Szent Borbála (3. század) keresztény vértanú, a tizennégy segítőszent egyike. Legendája a villámlással kötődik össze, kultusza különösen az olyan szakmákkal forrott össze, amelyek a robbanással, tűzzel állnak kapcsolatban, így lett többek között a tüzérek, tűzszerészek, ágyúöntők védőszentje.

2021. december 3-án a tatai dandár alárendeltségébe tartozó 101. Tüzérosztály a Tüzér Fegyvernemi nap alkalmából ünnepi állománygyűlést és tüzér ünnepet tartott a Klapka György laktanyában. Az állománygyűlés után külső helyszínen statikus bemutatóval és a tüzér honvéd tisztjelöltek avatásával folytatódott a tüzelőállást foglalt D-20-as ágyútarackok bevonásával, vaklőszerek és „hosszú elsütőzsinór” felhasználásával.

A Klapka György Lövészdandár számára a tüzér hagyományok bemutatása is fontos volt a tüzérünnepen, amelyhez a Monostori Erőd az 1848-as, hatfontos korhű ágyúját biztosította, a kezelését tüzér csapatunk végezte. A díszlövések sorát így a legrégebbi ágyú nyitotta, emlékezvén a szabadságharc kiváló honvéd tüzérségére.

A tisztjelöltek a ceremónia végén fogadalmat tettek, majd többen kipróbálták a szabadságharc ágyújának kezelését is. Nagyon élvezték a modern technika kezelése után a 170 évvel korábbi egyszerű elöltöltős módszert. A tisztjelölteket az éles tüzér fogadalmuk után hagyományőrző tüzérként is felavattuk.

Beszámoló a MH 25. Klapka György Lövészdandár honlapján

Fotók: Turbók Attila