XI. Őszi Hadjárat

Őszi hadjárat 2016.

A XI. Őszi hadjáratnak idén jeles aktualitása volt, hiszen a Szentegyházi Huszárbandérium idén megalakulásának 20. évfordulóját ünnepli. A szabadságharc 1848. évi erdélyi toborzó körútját felelevenítő őszi hadjárat idén a zord időjárás ellenére is rengeteg hagyományőrző csapatot vonzott, érketek a huszárság és a gyalogság képviselői a Kárpát-medence minden szegletéből.

A hadjárat eseményein tiszteletét tette többek között Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Dr. Csige Sándor vezető konzul, Tessely Zoltán és Horváth István országgyűlési képviselők.

A rendezvény programja péntek délután hagyományosan szentmisével kezdődött, majd a templomkertben felavatták a „Menekülés” c. emlékművet, amely Szentegyháza lakosságának a 100 évvel ezelőtti román betöréskor történt szenvedéseit ábrázolja és méltón megemlékezik az áldozatokról. Az emlékmű felszentelése után a huszár és honvéd csapatok megkoszorúzták a domborművet.

Este a hadjárat egyik legvártabb eseménye, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia hangversenye hagyományosan népdalokkal indult, majd felcsendült a “Gyertek székely fiúk”, melyre bevonultak a huszárok és felálltak a legfelső sorba. A közös koncert legizgalmasabb része, amikor a gyermekek és a huszárok kánonban énekelik a huszárdalokat.

A hangverseny szünetében került sor a Székely Koszorú kitüntetés átadására, amelyet Molnár Tibor polgármester, szentegyházi huszár adott át a székely hagyományőrzésért legtöbbet tevő vitézek számára. Idén a kitüntetést Jakab Kevend, a Székely Virtus Huszárbandérium kapitánya és Szász Dénes, a Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred zászlósa vehette át. Dr. Ugron Gáspárnak, a Szentegyházi Huszárbandérium főhadnagyának és Berlinger Gábornak, a budai 2. Honvédzászlóalj hadnagyának pedig az elmúlt évtizedben kifejtett hagyományőrző tevékenységükért a szabadságharc Másodosztályú Érdemrendjének másolatát adták át. A hangverseny után hagyományosan hosszan tartó nótaest vette kezdetét, természetesen a katonadalok voltak előtérben.

Szombat reggel zord időben indult el a közel száz huszár és az őket követő vagy hetven szekér, amelyen a gyalogság, zenekar, táncosok, vendégek, helyiek foglaltak helyet. A toborzókörút idén Szentekeresztbányát és Lövétét érintette, a budai 2. Honvédzászlóalj, a zalai 47. Honvédzászlóalj és a veresegyházi sorgyalogosok (mindhárom csapat az MHKHSZ tagja), szekérről szállva dobszóra menetben vonultak be a főtérre. A vonalban felsorakozott huszárok és honvédek előtt Mihály József huszárkapitány toborzóbeszédet tartott, majd Csikány Tamás hadtörténész mesélt a szabadságharc toborzóinak történetéről és kezdődhetett a toborzótánc.

A toborzókörút végén a közel 900 fős, éhes hadinépet fuszulykagulyás várta, majd a kilométeres szekérsor szép lassan hazavonult. Az este huszárbállal zárult, amely előtt a csapatok átvehették a hadjárat emlékérmét.

Vasárnap délelőtt a budai és zalai honvédzászlóaljak Nyergestetőre vonultak, ahol részt vettek Pécs város kofjafa állítási ünnepségén, majd maguk is megkoszorúzták a Honvéd Emlékművet. A délután a családi főzőverseny helyszínére érkeztek vissza a csapatok, ahol a veresi sorgyalogosok alaki bemutatót is tartottak.

KÉPTÁRAK:

1.NAP

2.NAP

3. NAP