XVIII. Őszi Hadjárat

Szabadságharcunk 1848. őszi erdélyi toborzókörútját elevenítettük fel a székelyföldi huszárokkal és számtalan hagyományőrző csapat képviselőivel, idén már a 18. alkalommal megrendezésre kerülő Őszi Hadjáraton.

videó: Eusebiu Botezatu

A Szentegyházi Huszárbandérium és Gyermekfilharmónia által rendezett toborzó vonulásán, amely talán a legnagyobb erdélyi katonai hagyományőrző rendezvény, idén több mint hatvan lovashuszár és több, mint 50 szekéren többszáz néptáncos, zenész és vendég vett részt korhű viseletben.

Fotó: Eusebiu Botezatu

A Budai 2. Honvédzászlóalj 11 honvéddel érkezett az eseményre, hozzánk csatlakoztak a málnásfürdői és zalai tüzérek hárman-hárman és két kecskeméti bajtársunk – így együtt adtuk ki a gyalogsági toborzó csapatot.

Fotó: Papp Ákos

Az Őszi Hadjárat hagyományosan szentmisével kezdődik, majd koszorúzással emlékezünk az aradi tizenhárom mártír tábornokra. A huszárság mellett a honvéd gyalogságot képviselte zászlónk.

Fotó: Katona Szabolcs
Fotó: Katona Szabolcs

A hadjárat kiemelkedő fénypontja a Szentegyházi Gyermekfilharmónia és a Huszárbandérium közös koncertje, amely a dugig telt művelődési házban a hadjáratra történő lelki ráhangolódás csodálatos eseménye.

Fotó: Katona Szabolcs

A hangverseny szünetében Berlinger Gábor a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nevében köszöntötte a nézőket, átadta Székely Tibor elnök úr üzenetét és átadta a szövetségi érdemkereszteket: Ugron András obsitos tábornok arany, Sándor Péter huszár vicekapitány ezüst, Elekes Gellért huszár és Tankó Gábor honvéd-zenész bronz érdemkeresztet vehetett át.

Fotó: Katona Szabolcs

Az MHKHSZ idén is kiemelten támogatta az Őszi Hadjáratot és számtalan tagegyesület hagyományőrzője képviseltette magát.

Fotó: Eusebiu Botezatu
Fotó: Garamvölgyi György

Az ünnepi hangverseny után Haáz Sándor tanár úr és Vesztergám Miklós tárogatóművész vezetésével nótaesten vettünk részt, hatalmas hangulatban takarodóig énekeltük a huszár- és népdalokat.

A szombati program a megszokott forgatókönyv szerint zajlott: a huszárok, honvédek, tüzérek, valamint a szekéren utazó helybéliek és vendégeik a szentegyházasfalvi huszárlaktanyától indultak a toborzó körútra. A gyalogság a települések szélén szekérről szállt majd dobpergéssel vonult be a toborzó helyszínekre.

Fotó: Garamvölgyi György

A menet Szentkeresztbánya központjáig vonult, ahol felelevenítettük a Kossuth Lajos által elrendelt toborzót, amelyről Csikány Tamás hadtörténész mesélt az egybegyűlteknek. A honvéd toborzást évek csapatunk koordinálja, idén Jánosi Attila őrvezetőnk kardos verbunkjával kezdődött a toborzó.

Fotó: Garamvölgyi György

A koreográfiában minden évben segítenek nekünk a Hüpörcsös Néptáncegyüttes táncosai is, ők állnak be a verbunkba és jelentkezenek először katonának.

Fotó: Garamvölgyi György

A sorozás után toborzótánc következett, majd hatalmas táncmulatsággal végződött a rekvirálás.

Fotó: Eusebiu Botezatu

A toborzó vonulás idén Szentegyházáról Kápolnásfaluba majd vissza a Hargita felöli oldalon tartott.

Fotó: Kiss Gergő

Az út kedvelt helyszíne a Szentegyháza feletti pihenőhely, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Hargitára és a városra és itt következik a várva-várt huszárvágta a bátrabb lovasok részvételével.

A második állomás Kápolnásfalu volt, ahol szintén ízelítőt nyújtottunk a toborzásból, majd a Homoródloka nevű szurdokban fogyasztottuk el a közös ebédet. Vesztergám Miklós barátunk egy szikla tetejéről tárogatózott.

Fotó: Eusebiu Botezatu

A hadjárat estéjén a díszvacsorát követően az emlékérmek átadása következett, idén Knézich Károly honvédtábornokra emlékezően. A hosszú napot huszárbál zárta, hajnalig tartott a táncos mulatság.

Katona Szabolcs fotói:

Garamvölgyi György fotói: