Felvidéki hadjárat

Felvidéki hadjárat -Komárom 2018

Idén a Felvidéki hadjárat 4 napos volt, zászlóaljunk április 30-án csatlakozott Izsán, ahol a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség 48-as gyalogsági kiképzése is folyt párhuzamosan. Az izsai Duna-parton ideális helyszínen gyakoroltuk az alaki és fegyverkezelési ismereteinket és vettük át azokat az új elemeket, amelyek a harcászati vizsga részét képezik majd. A kiképzést Bója Lajos őrmester irányította és a gyakorlás végére összeállt az elképzelés, amelyet a kecskeméti csapat bemutatott és videóra felvettünk.

Délután 3-ra megérkezett Izsára a felvidéki hadjárat menete és a kiképzésen részt vevő honvéd csapatok is csatlakoztak hozzájuk. Izsán az Aradi Vértanúk emlékhelyén megtartott megemlékezésen 55 honvéd díszelgett.

A megemlékezés után visszatértünk a Duna-partra, ahol egy csatabemutatót tartottunk. A szituáció reménytelennek tűnt, a nagyszámú honvéd sereggel szemben 2 fő sorgyalogos nézett farkasszemet. Így a teljes tüzérség átment ellenségbe és kartácstüzzel próbálták megritkítani a honvéd csapatokat, amelyet jól eljátszottunk, csapatunk fele elesett…

Másnap Észak-Komáromban az Öreg-vár volt a csata helyszínünk. Itt már a 2 fő sorgyalogos sem volt velünk, így a lovassági támadás és ismét a tüzérség ellen vívtunk harcot, nagy nehezen meglett a győzelem…

Komárom Öreg-vár csatabemutató (fotó: Ludovit Gráfel)

A csatabemutató narrátora dr. Pászti László hadtörténész, zászlóaljunk szakértője volt, aki nemcsak a történelmi eseményről, hanem a hagyományőrzésről és a résztvevő csapatokról is információkat adott át a nagyszámú nézőseregnek.

Komárom Öreg-vár csatabemutató - narrátor Pászti László (fotó: Ludovit Gráfel)

A csatabemutató után átmeneteltünk a Klapka-szoborhoz, ahol a megemlékezés végén a himnusszal és sortűzzel tisztelegtünk a hős várvédők előtt.

Dísz-sortűz a komáromi Klapka-szobornál

Díszsortűz a Klapka-szobornál Észak-Komáromban.

Közzétette: Budai 2-ik Honvédzászlóalj – 2018. május 5.

Fotótár

Cikkek:

Fegyverropogástól volt hangos a Klapka tér