Kaposvári Hagyományőrző Találkozó

Zászlóaljunk és tüzérütegünk is részt vett a Somogyi Huszárok 20 éves fennállásának ünnepségén, amelyet egy nemzetközi hagyományőrző fesztivál keretében ünnepeltek meg.

A csatabemutató előtt gyalogsági bemutatót is tartottunk, amely keretében alaki és harcászati mozgásokat, fegyverhasználatot, szuronyvívást mutattunk be.

Horvát XVIII. századi határőrök az ellenség fő ereje, a háttérben zászlóaljunk menetel a felállítási helyre.

Sajnos az ellenséges erők gyér létszámmal és érdekes összetételben álltak fel ellenünk (így nehéz volt komoly arccal rohamozni), de ennek ellenére jó hangulatú csatát mutattunk be.

Tüzérségünk Pénzes Kálmán tüzér vezetésével remekül működött, a látványos pirotechnikai effektek nemcsak a nézőknek, hanem a tüzéreknek is élvezet volt.

Tüzérségünk a bal szárnyon sokkolja az ellenséget
Győzelem!

A Somogyi Huszárok beszámolója:

Különleges alkalmat választottak a Somogyi Huszárok, hogy fennállásuk 20-ik évfordulóját is ünnepelve találkozót szervezzenek. Ehhez a Somogyi Huszároknak olyan támogatókra volt szüksége, akik bajtársi kezüket nyújtották az egyesület felé a megvalósításban. Ez úton is köszönetünket szeretnénk kifejezni Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr és Szita Károly polgármester úr fővédnököknek, a feltételek megteremtésében oroszlánrészt vállaló Magyar Honvédségnek valamint a hagyományőrző találkozó szakmai részében vitt társszervezői munkájáért a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományőrző Szövetségnek.

Mint ahogy említettük, különleges dátumot választottak a somogyiak. Ugyanis 200 esztendővel ezelőtt zajlott ugyanis az első magyar történelmi újrajátszás (avagy katonai hagyományőrzés), Debrecen városában a legendás Simonyi óbester szervezésében. Ennek dokumentációja máig fennmaradt.

Az ellenséges haderő összetétele korszakilag és nemzetközileg széles spektrumú

A somogyiak büszkén vállalkoztak arra, hogy a bicentenáriumi évhez méltó találkozónak legyenek házigazdái, ahol a magyar hagyományőrzők mellett nyolc külhoni hagyományőrző csapat is csatlakozott a rendezvényhez

A hagyományőrzők augusztus 23-án mutatkoztak először Kaposvár város polgárai előtt, mikor a gyalogság majdnem 100 fővel a Kaposvári Helyőrségi Zenekar vezetésével a Sétáló utca felől, a huszárok közel félszázan a Zárda utca irányából vette birtokba a Kossuth teret. Szita Károly polgármester úr köszöntése után igazi látványosságban volt része a nagyérdeműnek. A Budapesti Helyőrségi Dandár díszalegysége, a Kaposvári Helyőrségi Zenekar és a Somogy Táncegyüttes is komoly produkcióval lépett a nyári napsütésben szikrázó főtér kövére.

Aztán szintén a nagydob ütemére, a hagyományőrzők díszmenetben elhagyva a teret fejben már a másnapra készültek, amelyre szintén látványos programokkal készültek. A kilátogató fegyelmezett és elszánt hagyományőrzőket láthatott, amint elfoglalták kijelölt helyüket a Meistro Lovastanyán, ahol a szombati események zajlottak. Az ünnepélyes megnyitók elhangzása után elsőként a házigazdák villantottak meg a huszárvirtusból pár momentumot, így a toborzást és a legendás hat vágást. Ezen felbátorodva a Fehérvári Huszárok ugyanezt lóháton hajtották végre. A lovas ügyességet a Babilon Egyesület is bemutatta, majd a gyalogság irányította magára a figyelmet.  A hagyományőrző utánpótlás egyik legeredményesebb és legnagyobb létszámú csapata, a Fonyódi Kishuszárok alaki bemutatója mellett a gyalogság sem maradt le. Dinamikus és kifogástalan végrehajtással a Szegedi III-as Honvédek, a Budai 2-es. Zalai 47-es Honvédek, valamint a Magyar Királyi 32-es és 39-es Gyalogezred katonáinak megjelenítői a gyalogság harcászati eljárást mutatták be.

A szegedi hármasok szuronyrohama, a háttérben sortűzre készülődünk

S hogy a helyi hagyományoknak hódoljanak, látványos pirotechnikát is bevetve, egymással csatába szálltak a hagyományőrző csapatok, ahol egy 19. századi általános ütközet lefolyást elevenített fel. Ütemesen, parancs szerint dörögtek az ágyúk, csapódtak be a találatok, sortüzek és szuronyrohamok váltották egymást mindkét oldalon; s amikor a csataterek királynőjére került a sor, a huszárság lovainak patái alatt megremegett a föld, csengett a kard. Akadt itt legendás párviadalt idéző összecsapás a két lovas parancsnok között és akadt, akit a hév úgy elragadott, hogy az ellenség markába jutva csak ravaszságának köszönhetően szökött meg.

Az összecsapás végül a magyarok, a Somogyi Huszárok és általában véve a katonai hagyományőrzés győzelmével zárult, hiszen a hiteles bemutatókon túl a rendezvényt végigkísérte a barátság, bajtársiasság, becsület és hűség a korszakhoz, az egyenruhához, a lóhoz és az emberhez.

E győzelem álljon itt mementóként, hogy a köznapok bármilyen akadály is kerüljön elénk, ha a fent említett értékek együtt állnak, messze ível még a hagyományőrzés és a huszárok, katonai hagyományőrzők csillaga.

A csata levezetéséért köszönet: Kedves Gyula hadtörténésznek és Udovecz György hagyományőrző ezredesnek

Köszönet a csapatoknak, akik jelenlétükkel és tevékenységükkel megtisztelték a rendezvényt, annak fényét, értékét emelték:

 • Bjelovarski graničari husari 1756
 • Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület
 • Első Felvidéki Huszárbandérium
 • 32.Eszterházy Sorgyalogezred H. Kompánia
 • Fehérvári Huszár Egyesület
 • Fonyódi Kiszhuszárok – Fonyódi Múzeum és Helytörténeti Egyesület
 • Hrvatski Sokol Osijek (Eszék, Horvátország)
 • Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány
 • Kanizsai Császár Huszárok
 • Königliche Eisenstadter Schützengesellschaft (Kismarton, Ausztria)
 • Križevačka Djevojačka Straža (Kőrös, Horvátország)
 • Mogyoródi Sándor Huszár Egyesület
 • Povijesna Postrojba Ivanič Grad (Ivanič Grad, Horvátország)
 • Povijesna Postrojba Trenkovi Panduri (Pozsega, Horvátország)
 • Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesülete
 • 1848-49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvéd Hagyományőrző Egyesület
 • Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium
 • Varaždinska Graničari Husari (Varasd, Horvátország)
 • Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagy. Közhasznú Egyesület

Végül, de nem utolsó sorban a hozzátartozóknak és a támogatóknak!

Erőt, tisztességet!

Bosnyák Dávid János,
kornétás