Móri csata megemlékezés

A Móri Csata 174. évfordulóján a móri Homoki temetőben a Fehérvári Huszárokkal közösen tisztelegtünk az elesett Hősök emléke előtt.

Móri ütközet, 1848.12.30.

A móri ütközet az 1848–49-es szabadságharc téli hadjáratának egyik fontos összecsapása volt, melynek során 1848. december 30-án Perczel Mór honvéd tábornok hadteste Mór mellett vereséget szenvedett a Josip Jelačić vezette császári csapatoktól. A vereség a magyar főváros feladásához vezetett és a honvéd haderő – végső összeomlásától eltekintve – legsúlyosabb válságának kezdetét jelentette. A szabadságharc legnagyobb véráldozatát hozta, itt esett el a legtöbb honvéd egy ütközet alatt.

A megemlékezésen Törő Gábor országgyűlési képviselő mondott beszédet és jelen volt Fenyves Péter polgármester, Mór város elöljárói és az érdeklődő közönség.

A tisztelet és emlékezés jeléül ágyú díszlövést adtunk le. A megemlékezés zárásaként a Móri Borbarát Hölgyek forraltborral, pogácsával vártak minket. A napot és egyben az óévet fehérvári huszár barátainkkal pincelátogatással zártuk.


Fotók: Hrubos Zsolt, Budai 2.HZ