Élő történelemórák és megemlékezések Nemzeti Ünnepünkön

Csapatunk március 13-án és 14-én hat iskolában és óvodában tartott élő történelemórát, emellett az Erkel Ferenc Művelődési Központban is négy osztályt fogadtunk bemutatóval.

Szerdán délelőtt a művelődési ház Pilvax kávéházában vártuk az osztályokat, a Prohászka Ottokár  Katolikus Gimnáziumból és a Wudisuli Német Általános Iskolából érkezett óránként két-két osztály. Az élő történelemóra filmvetítéssel keződött, a 2018-ban részvételünkkel forgatott Budavár ostroma kisfilmet nézhették meg a diákok – nagy figyelemmel, pisszenés nélkül figyelték a hagyományőrzők részvételével forgatott filmet, amely a Buzogány toronynál egy ostromjátékot, a Kapisztrán étren pedig az utcai harcot mutatta be.

A filmnézés után egy kakaót kaptak a diákok és közben a 48-as festményeinkkel és eredeti fegyverekkel díszített “Pilvax Kávéházban” mutattuk be a honvéd katonát, a fegyvereket, beszéltünk a harcászatról, majd az előadás végén kimentünk az udvarra és pisztollyal és puskával leadtunk egy-egy lövést szemléltetve a töltést és fegyverkezelést.

Este a Pilvax Kávéházban nótaestet tartottunk, ahol a Budakeszi Népdalkörrel közösen huszárnótákat énekeltünk.

Március 14-én Budakeszin három óvodába és a két általános iskolába látogattunk el. Minden intézményben példásan készültek, a gyerekek már nagyon várták csapatunkat. Csodálatos érzés volt látni, hogy minden csoportban, osztályban papírcsákókkal, pártákkal, zászlókkal, az iskolákban ünneplőben, kokárdával vártak minket és lenyügöző volt az iskolai műsor is, amelyben a honvéd csapatunk is beépítésre került.

Elsőként a Szivárvány Óvodába érkezünk, szokásos módon a focipályán váratk minket a gyerekek csoportok szerint. A rövid bemutató után zászlótartó őrmesterünk kardos verbunkos toborzó táncot mutatott be a gyerekeknek, majd menetoszlopba álltunk és dobszóra meneteltek a kicsik a zászlót követve a pályán körbe-körbe. A menetelés után következtek a csoportfotók a katonákkal.

A Tarkabarka-Kunterbunt Óvodában minden évben nagy szeretettel várnak minket és a csapattagjaink még ajándékot is kapnak az óvónéniktől. A gyerekek az udvaron várták a honvéd csapat bevonulását, majd bemutató és a kardos verbunk következett, sok kis ovis beállt a seregbe és menetelni tanultak.

A végén még a Kossuth nótát is elénekeltük közösen a gyerekekkel.

Útunk a Pitypang Óvodába vezetett, bevonultunk az udvarra és rövid bemutató után következett a kardos verbunk, ami nagyon tetszett az ovisoknak.

A verbunk és a közös menetelés után megnézhették a fegyvereket is közelről a gyerekek.

11 órakor kezdődött a Széchenyi István Általános Iskola ünnepi műspra, ahol csapatunk is beépítésre került, Sigmond Bertalan bajtársunk játszotta az előadásban az őrmester szerepet és Jánosi Attila zászlótartónk a verbunkba is csatlakozott.

A nagyon színvonalas műsort a színpadon élvezte csapatunk, minden elismerésünk a szervezőké!

A Wudisuli Német Nemzetiségű Általános Iskolában az ünnepségen is jelen voltunk, majd amikor átért a csapat zöme a Széchenyi Általános Iskolából, az udvaron toborzót tartottunk és a végén puskalövéssel zártuk a bemutatót.

Délután Ferencváros nemzeti ünnepi megemlékezésén díszőrséget adtak katonáink, este pedig Budakeszi Város Önkormányzatának ünnepi műsorán is részt vettünk.

Fotótár (Kiss Gergő fotói):