170 éves a Magyar Honvédség

170 éves a magyar honvédség megnyitó ünnepség

A Honvédelmi Minisztérium “170 éves a Magyar Honvédség” című programsorozatának nyitórendezvényein a Budai 2. Honvédzászlóalj hagyományőrzői is felléptek. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében két honvédünk mutatta be a 48-as honvédsereg egyenruháját és felszerelését, az esti gálaműsor ideje alatt a Nemzeti Színházban négy honvédünk a vendégek fogadására díszőrséget állt.

170 éves a magyar honvédség

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartották február 21-én a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat nyitórendezvényét. A vendégeket dr. Hermann Róbert, a HM HIM tudományos parancsnokhelyettese köszöntötte, majd a honvédelmi miniszter nyitotta meg az emlékévet.

170 éves a magyar honvédség megnyitó

Dr. Simicskó István úgy fogalmazott: a rendezvénysorozat célja megismertetni a társadalmat a Magyar Honvédség tevékenységével, 170 éves történetével, illetve kifejezni megbecsülésünket katonáink iránt az évforduló alkalmából. Mint rámutatott, az állam megmaradása, biztonsága szempontjából mindig szükség volt katonai erőre, hogy megvédjük határainkat, függetlenségünket: a nemzet és a honvédség mindig összetartozott. Az emlékév során a tárca és a honvédség számos eseménnyel igyekszik majd méltó módon megemlékezni a Magyar Honvédség történetiségéről, helytállásáról.

170 éves a magyar honvédség gálaműsor

“Katonáink helytállásukkal világszerte ma is azt bizonyítják, hogy a magyarok tudására, elszántságára, áldozatvállalására számítani lehet” – mondta dr. Áder János köztársasági elnök február 21-én Budapesten, a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat ünnepi gálaestjén.

A Nemzeti Színházban rendezték kedden este a 170 éves honvédség programsorozat nyitógáláját. Az ünnepi rendezvényen részt vett dr. Áder János köztársasági elnök, dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, több állami vezető és tisztségviselő, valamint a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség számos képviselője. Csapatunkat két tisztünk képviselte a gálán.

170 éves a magyar honvédség gálaműsor

Áder János köztársasági elnök beszédében felidézte az 1848-as forradalom és szabadságharc éveit. Mint fogalmazott, hazánk akkor katonai értelemben is történelmet írt, hiszen szinte a semmiből szervezett eredményes véderőt, amely azonnal háborús helyzetben is találta magát. Katonáink tehetsége, elszántsága, hozzáértése révén azonban a Habsburg Birodalom az akkori kor egyik legerősebb hadseregével sem volt képes legyőzni a frissen felállított honvédséget, csak a cári Oroszország segítségével, hatalmas túlerőben. Európa újító, nemzeti önazonosságot kereső mozgalmai közül a magyarok tartottak ki a legtovább. 1848-49 története nemcsak az ellenállás története, hanem a magyarok egyik legnagyobb közös alkotása, amelyre ma is büszkék lehetünk: akkor jött létre mindaz, ami hazánkat visszafordíthatatlanul a modern polgári átalakítás útjára kormányozta.

Az államfő rámutatott: noha a szabadságharc fegyverei régóta a múzeumokban vannak, a hűség, a bátorság, a kitartás eszméje felett nem járt el az idő.

A beszédek után a gálaest a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Honvéd Férfikar fergeteges műsorával folytatódott.

170 éves a magyar honvédség gálaműsor

 

A Gálaest teljes videója

A 170 éves programsorozat honlapja

Források: Honvédelem.hu, MTI