A tápióbicskei csata 175. évfordulóján

Idén a dicsőséges Tavaszi Hadjárat 175. évfordulójára emlékeztünk, április 4.-e a tápióbicskei csata napja. Tápióbicske hagyományosan a Tavaszi Emlékhadjárat legnagyobb és legkedveltebb csatajátéka, amely a 48-as katonai hagyományőrzés egyik kiemelt eseménye.

Csapatunk megalakulásunk óta minden évben részt vesz a hadibemutatón és minden körülmények között ott harcolunk az emblematikus hidat körülölelő csatatéren.

Idén a kerek évforduló ellenére, mivel hétköznapra esett a bemutató, kisebb létszámban érkeztek a hagyományőrző csapatok (honvéd oldalról a szövetségi csapatok által kiadott szokásos létszám fele volt) de így is látványos és belülről élvezetes csatát tudtunk a nagyszámú nézőseregnek bemutatni.


Csapatunk 15 fővel érkezett és a Pesti 1. és a Szegedi 3. Honvédzászlóaljjal összeállva alkottunk egy honvéd gyalogos szakaszt. Tüzérségünk 3 fővel a honvéd tüzérséget erősítette (rengeteg ágyú volt a magyar oldalon, a császárin csak kettő).

Idén nagyon vártuk a rendezők ígéretét, hogy a biztonság és a korhűség terén pozitív változások lesznek és rengeteget is dolgoztak az ügyért és kisebb fejlődést sikerült is elérni.

Csapatunk egy része, az “átállt” parancsnokunkkal

Idén a csatát próbáltuk úgy is segíteni, hogy két csapattagunk (századosunk és őrmesterünk) átállt a császári oldalra, méghozzá az “igazi ellenséget” megjelenítve, 1836M német ezredbeli sorgyalog egyenruhában erősítette az osztrákokat. Izgalmas volt csapaton belül egymás ellen harcolni, természetesen mindenki őket akarta elfogni.


A csataterv a szokásos volt, kisebb hiányosságok ellenére sikerült is betartani. A lovasság idén arányos volt, a császári lovasságnál erős fejlődés volt, de a gyalogsági négyszögek megtámadása döcögött, viszont a huszár-vértes összecsapások látványosak voltak. A legtöbb harcászati elem és látványrobbantás jól működött, a nézőtérről látványos és izgalmas csatajátékot láthatott a rengeteg néző.


Csata előtti fotók: