Élő történelemóra Biatorbágyon

A Biatorbágyi Általános Iskola udvarán október 18-én, csütörtök reggel izgalmas élő történelemórát láthattak a diákok. Az 1848/49-es szabadságharc Budai 2-ik Honvédzászlóalj és 1-ső Hatfontos Gyalogüteg hagyományőrzői tartottak fegyverbemutatót a tanulók számára. Berlinger Gábor hő. százados a honvéd gyalogság megalakulásáról beszélt, az egyenruhákról, felszerelésről majd a fegyverzetről, amit egy teljesen felszerelt honvéd katonán és az őrmesteren mutatott végig.

Az elöltöltős fegyverek közül megmutatták a kovás és az Augustin rendszerű lakatszerkezetek közötti különbséget, majd mindkettővel lőttek több lövést. A diákok a hangos dörrenések és füstfellegek hatására hatalmas ovációval és tapssal fejezték ki tetszésüket. A puskák bemutatása után egy Augustin rendszerű pisztolyt is megmutatott a parancsnok, amellyel szintén leadott egy díszlövést.


A kézi lőfegyverek után a tüzérségi bemutató következett. Forró Gábor hő. főhadnagy, tüzérparancsnok a Gábor Áron rézágyújának pontos, kétharmados kicsinyített mását mutatta be a gyerekeknek. Az előadás után töltés következett, majd hatalmas izgalom a kanóc begyújtásánál, a diákok befogott füllel várták a robbanást, majd még hatalmasabb ovációval fogadták, mint a puskák esetén.

Természetesen a lövést meg kellett ismételni, az épületek is beleremegtek a lövésekbe. A bemutató végén a gyerekek sorban végignézhették, megfoghatták a fegyvereket, a lőfegyverek mellett nagyon tetszett nekik az eredeti 1837 M gyalogostiszti szablya és a kb. 180 éves harci dob, amelyen dobolhattak is. A hagyományőrző bemutató nagy élményt nyújtott és a 48-as szabadságharc harcászatából fontos ismereteket adott a diákoknak.

(Czifra Zsuzsanna, Biatorbágyi Általános Iskola, fotók: Molnár Tibor)

Fotótár