BKHE 2014. évi elnökségi beszámoló

A Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület 2014. évi elnökségi beszámolója

Az egyesület a 2014. évre a következő célkitűzéseket tette:

Az egyesület megalakulása, bejegyzése, szükséges bejelentkezések megtétele
A szakmai munka megkezdése, munkacsoportok alakítása
A honfoglalás kori hagyományőrzés terén az eddigi gyakorlat folytatása, események megszervezése, csatlakozás a helyi rendezvényekhez
A 48-as honvédcsapat megalakítása, szakmai felkészítése, ruházat, fegyverzet beszerzésének megkezdése, kapcsolatfelvétel, részvétel a hagyományőrző rendezvényeken.

A 2014. évben a célkitűzéseinkből a következők teljesültek:

2014. február 6-án megtartottuk alakuló közgyűlésünket, amelyen kimondtuk az egyesület megalakulását 32 taggal, megválasztottuk a tisztségviselőket és elfogadtuk az alapszabályt. A bejegyzés első körben hiánypótlások miatt meghiúsult, így 2014.07.03-án egy megismételt alakuló közgyűlésen a hibák javításra kerültek és 2014.10.28.-án TE-6677 szám alatt jogerősen bejegyzésre került a BKHE. A bejegyzés ilyen rövid idő alatt történő lebonyolítását sikerként könyvelhetjük el, ismerve a hasonló helyi egyesületek többéves küzdelmeit. Az adószám igénylést a NAV-nál beadtuk, sajnos postai átvételi hibák miatt az ügy még nincs lezárva. Amint meglesz az adószám, bankszámlát nyithatunk.

Elkészült honlapunk bkhe.hu címen, az anyagok, programok feltöltése szépen halad. A facebookon történő megjelenést március 15. utánra tervezzük. Emellett az íjász hagyományőrzésre a keszi-ijasz.hu honlap és az önálló FB oldal továbbra is önállóan működik, egyre nagyobb látogatottsággal.

A szakmai munkát elkezdtük, de a munkacsoportok megalakulása, munkájának beindulása még várat magára. Ennek a munkának lökést adhat a március 15-ig elkészülő egyenruha és felszerelés, amely mintát adhat a továbbiakhoz. Remélhetőleg az éves közgyűlésen a munkacsoportokat rendezzük, ki-ki jelentkezik a számára megfelelőbe és elkezdődik az érdemi munka.

Az Íjászcsapat a hagyományoknak megfelelően a 2014-es évben is sok rendezvényen vett részt. Saját rendezvényeink megszervezése mellett a Nyílzápor volt a legnagyobb jelenlétünk, amelyen 23 fővel vettünk részt.

2014.03.02. Télűző Farsang
2014.03.21. Napéjegyenlőség
2014.05.31. Budakeszi Gyermeknap
2014.06.06. OVIT Gyermeknap Budapest
2014.06.23. Nyári Napforduló, íjászverseny
2014.07.03. Nyílzápor Ópusztaszer 2 tizeddel
2014.09.22. Napéjegyenlőség
2014.12.20. Téli Napforduló

Az egyesület célkitűzéseiben legnagyobb súlyt a honvédcsapat létrehozása, működtetése jelentette, így a beszámoló is erre fókuszál. Elmondhatjuk, hogy rengeteg utánajárás, szakmai felkészülés, anyagi hozzájárulás kísérte munkánkat, ezért szeretnénk átadni tapasztalatainkat, hogy ezeket felhasználva akár önállóan is lehessen élni velük.

A honvédcsapat a tiszti karból és a gyalogságból áll. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert a tiszti karba azok léphetnek be, akik már több hagyományőrző rendezvényen bizonyítottak, megvan szakmai felkészültségük és saját finanszírozásban beszerzik egyenruhájukat, felszerelésüket és fegyvereiket. A szakmailag elfogadott, autentikus egyenruha és felszerelés beszerzése nem kis összeg, de érdemes a minőségért beleinvesztálni (mindegyik darab műremek), mert a jövőben a javítgatások, cserék lehet, hogy többe kerülnének. Az utánajárás rengeteg időbe került, szerencsére Sándor Zsolt őrnagy segítségével több hónap alatt azért összeállt a kép, meg vannak a szükséges felszerelés részletei, a mesteremberek elérhetősége és a várható árak.

A honvédgyalogság egyenruháit, felszerelését, fegyverzetét közös pénzből, támogatásokból, pályázatokból szerezzük be, így ezek az egyesület tulajdonát képezik, a rendezvényeken, csatajelenetekben bárki beöltözhet. Természetesen a tagdíjak nem elsősorban ezt a célt kell szolgálják, de sürgős beszerzéseknél minimális alapot adhatnak. Az első időszakban tagi hozzájárulásokkal tudtuk első puskánkat és az egyenruhát beszerezni, amelyről külön elszámolást készítünk.

Augustin puska 150.000
egyenruha 155.000
bakancs 30.000
tábori sapka 12.000
szíjazat, lőszertáska 39.000
szurony 23.000

Szakmai munka

Az egyenruha és felszerelés beszerzését megelőzően rengeteg utánaolvasás, egyeztetés várt ránk. Az egyenruha elkészítéséhez Baczoni Tamás (HM Hadtörténeti Társaság), a többi felszereléshez Sándor Zsolt őrnagy, a Zrínyi Huszárok vezetője adta a szakmai hátteret. Az igényességnek már kézzel fogható eredménye van, meghívást kaptunk a Hadtörténeti Múzeum március 15-i nyílt napjára, amely szakmai elismerés is egyben, mert oda nagyon szigorú feltételekkel fogadnak be hagyományőrzőket. Remélhetőleg ott fontos kapcsolatokat, támogatási forrásokat szerezhetünk.
A honlapunkon is próbálunk minél több hasznos háttéranyagot megosztani, ezzel is segítve a szabadságharc harcászatának megismerését. Már tavaly is több rendezvényt szervezésében segédkeztünk, részt vettünk:

2014.03.20. Máday Norbert 48-as műgyűjtő, író előadása az NSJ Gimnáziumban
2014.03.24. Kiállítás és előadás a Prohászka Gimnáziumban a katonai ejtőernyőzés történetéről
2014.03.26. Előadás a huszárság történetéről (Műv.ház) – Sándor Zsolt őrnagy
2014.04.05. Isaszegi csatabemutató
2014.10.03-05. Őszi hadjárat, Szentegyháza
2014.10.06. Díszőrség az NSJ Gimnázium ünnepségén
2014.10.06. Előadás a szabadságharcról a Széchenyi Ált. Iskolába
2014.11.20. „Hősök emlékére” Danis János fotókiállítása az NSJ Emlékházban majd a Műv.házban
2014.12.15. Lőtéri látogatás – Augustin puskánk belövése

A kapcsolatok felvételét is elkezdtük, nagyon jó viszonyunk van a következő csapatokhoz:
Szentegyházi Huszárok
Zalai Honvédek
Dunaalmási Honvédvadászok
Kecskeméti 71es zászlóalj
Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület

Amint elérünk egy 4-5 fős felruházott-fegyverzett létszámot, jelentkezünk a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségbe is.

Berlinger Gábor
BKHE elnök